Negocierile pe bugetul UE se amână. Băsescu: Ştim precis că reducerea va fi de 100 mld. euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că acum se ştie cert că reducerea va fi de 100 de miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru bugetul UE pe 2014-2020. Reuniunea de la Bruxelles a Consiliul European s-a încheiat, liderii statelor membre nereuşind să ajungă la consens cu privire la alocările pentru bugetul UE pe perioada 2014-2020.
Economica.net - vin, 23 nov. 2012, 16:18
Negocierile pe bugetul UE se amână. Băsescu: Ştim precis că reducerea va fi de 100 mld. euro

După două zile de negocieri dure la Bruxelles, discuţiile liderilor europeni în legătură cu bugetul european pentru 2014-2020 au eşuat. Ele vor fi reluate la începutul anului viitor, posibil în ianuarie – februarie.

„Am ajuns pe la jumătatea Consiliului European. Prima în 2012, a doua se va desfăşura în prima parte a lui 2013, să sperăm că undeva în ianuarie-februarie”, a spus preşedintele Băsescu la începutul declaraţiei de presă făcute după încheierea Consiliului European.

El a adăugat că, „într-adevăr, nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014-2020, dar în mod categoric s-au făcut progrese”.

Băsescu a explicat că, în timp ce pentru unele state esenţial este nivelul de contribuţie, pentru altele este nivelul bugetului pentru coeziune şi PAC, putându-se spune că este vorba despre „aparenta contradicţie între contributorii neţi şi beneficiarii neţi”.

„Cert este că, deşi în această aparentă contradicţie, s-au făcut foarte mulţi paşi pentru ajungerea la un buget al Uniunii în următorul Consiliu”, a susţinut preşedintele.

El a precizat că primul element a fost că solicitările de reducere a bugetului venite din partea statelor membre net contributoare variau între 50 de miliarde şi 200 de miliarde de euro.

„Măcar acum ştim precis un lucru: reducerea va fi de o sută de miliarde. Reducerea faţă de propunerea Comisiei”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a spus că al doilea element, pe care îl consideră foarte important, este că până în prezent s-au găsit „nişte soluţii mai mult sau mai puţin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde” şi urmează ca până la viitorul Consiliu să se găsească soluţii pentru reducerea a încă 30 de miliarde de euro.

Eşecul era previzibil după ce premierul britanic David Cameron şi cancelarul german Angela Merkel declarau că nu sunt şanse să ajungă la un acord.

Liderii europeni reluaseră vineri dimineaţă lucrările, după o serie de întrevederi bilaterale care au avut loc joi şi au fost urmate de summit. Dar nu au reuşit să depăşească divergenţele privind bugetul plurianual şi distribuirea fondurilor.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, declara vineri dimineaţă că nu existau „progrese suficiente”.

„Nu sunt deloc mulţumit (de propunerile puse pe masă). Voi negocia dur pentru a obţine un acord bun pentru contribuabilii britanici şi europeni şi vreau să păstrez rabatul britanic”, declara premierul britanic David Cameron înaintea unei întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Suedia, Finlanda şi Olanda au susţinut poziţia premierului britanic, David Cameron. Contributoare nete (oferă mai mulţi bani decât primesc de la bugetul UE), aceste ţări cer reduceri drastice ale cheltuielilor în bugetul european pentru a-şi diminua contribuţiile.

Perspectiva unui eşec al summitului nu a fost exclusă de cancelarul german Angela Merkel. „Un nou summit european asupra bugetului este posibil la începutul lui 2013, în caz de eşec”, a declarat cancelarul german miercuri.

CE a cerut un buget UE de 1.047 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Herman Vam Rompuy a înaintat o primă propunere care conţinea reduceri cu 75 de miliarde de euro repartizate pentru toate politicile, inclusiv pentru politica agricolă comună şi fondurile de coeziune destinate în special celor mai sărace ţări din UE.

Propunerea i-a nemulţumit pe toţi, cu excepţia Germaniei, suspectată că ar sta la originea ei.

Te-ar mai putea interesa și
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange (foto),......
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...