Consiliul de miniştri ‘nu a fost în măsură să negocieze, atunci negocierile au fost suspendate’, a declarat pentru France Presse şeful delegaţiei Parlamentului European (PE), eurodeputatul francez Alain Lamassoure.
‘Suspendare a negocierilor privind bugetul UE pe 2013 până marţi’, a confirmat pe contul său de Twitter Patrizio Fiorilli, purtător de cuvânt al comisarului european pentru buget, Janusz Lewandowski.
La sosirea sa de la reuniunea de vineri, ministrul cipriot pentru afaceri europene, Andreas Mavroyanis, a subliniat că data limită pentru aceste negocieri este marţi. El a indicat că dacă miniştrii şi eurodeputaţii nu ajung la un compromis vineri, ‘trebuie găsite alte posibilităţi de a încheia acest proces marţi’. Vineri seară, după suspendarea negocierilor, ministrul cipriot a glumit în cadrul unei conferinţe de presă asupra şanselor de ajunge la un compromis marţi, în condiţiile în care reuniunea va începe târziu, după încheierea Consiliului ECOFIN şi a reuniunii Prietenilor Coeziunii de la Bruxelles. ‘Nu vă faceţi griji, sunt obişnuit cu această situaţie de pe vremea când activam la ONU. Dacă nu ajungem la un compromis până la ora 24.00, vom opri ceasul pentru trei-patru ore’, a spus el.
Chiar înainte de începerea negocierilor pe 2013, acestea s-au blocat asupra unei solicitări de contribuţii pentru acoperirea unui deficit de 8,9 miliarde de euro din bugetul pe acest an. Pentru a evita alocarea de bani din viitorul buget, opt dintre cele 12 state contributoare nete – Germania, Franţa, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Finlanda, Danemarca şi Austria – au solicitat redistribuirea creditelor neutilizate, pe care le-au estimat la 15 miliarde de euro. CE a răspuns însă că aceşti bani sunt deja alocaţi. Poziţia acestor ţări a blocat de pildă un acord pentru rambursarea a 670 de milioane de euro datorate Italiei cu titlu de solidaritate după seismul din Emilia-Romagna din mai 2012.
‘CE trebuie acum să prezinte o nouă propunere pentru reluarea discuţiilor’, a explicat Lamassoure pentru AFP. Comisarul Lewandoswki a fost rugat să avanseze ‘o propunere de compromis creativă şi consensuală’, a precizat purtătorul său de cuvânt.
Intenţia declarată a statelor contributoare nete este de a diminua cheltuielile din bugetul comun pentru 2013 pentru a reduce contribuţiile naţionale, într-un moment în care ele însele trebuie să facă economii.
Proiectul avansat de CE prevede cheltuieli de 138 de miliarde de euro, o creştere de 9 miliarde (+6,8%) faţă de 2012. Şapte contributoare nete – Marea Britanie, Franţa, Germania, Finlanda, Suedia, Olanda şi Austria – refuză orice solicitare a cotei lor şi vor să reducă suma cu 5 miliarde de euro. În caz contrar Franţa a calculat că trebuie să-şi mărească contribuţia cu 1,6 miliarde de euro.
Bugetul UE pe 2013 este ultimul al perioadei 2007-2013 şi dorinţa celor şapte state de a realiza unele reduceri este în conformitate cu poziţia lor faţă de bugetul pe 2014-2020.
Una dintre consecinţe ar putea fi reducerea fondurilor alocate pentru anumite programe precum Erasmus. O sută de personalităţi europene, printre care filosoful francez Michel Serres şi cineastul spaniol Pedro Almodovar au semnat joi o scrisoare adresată liderilor europeni pentru a cere menţinerea fondurilor pentru Erasmus, devenit o emblemă a consecinţelor reducerii cheltuielilor.