Negrescu, despre o eventuală atacare în justiţie a refuzului primirii României în Schengen: O părere personală a lui Pavel

Economica.net
08 07. 2017
photo_verybig_171164_98450500

„Este o părere personală. Aşa o văd. (…) Este clar că e vorba de o decizie politică (acceptarea României în Schengen – n.r.) şi depunem eforturi în acest sens. Mijloacele pe care le vom folosi sunt mijloacele care vor conduce la un rezultat palpabil. Nu pot să mă antepronunţ până când nu port discuţiile la un anumit nivel despre acest proces şi de aceea am spus că, în această speţă, colegul meu Emilian Pavel a exprimat o părere personală”, a declarat, la Alba Iulia, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Victor Negrescu a subliniat că România era pregătită pentru aderare încă din 2010 ca şi criterii. „Avem un dialog instituţional cu Preşedinţia României pentru a negocia acest proces. (…) Este important să lucrăm cu toţii în această direcţie şi să facem paşii împreună. Noi suntem în procesul acesta de negociere şi sper să ne atingem acest obiectiv într-un termen cât mai scurt”, a precizat ministrul.

Negrescu a arătat că discuţiile despre Schengen au evoluat foarte mult în ultima perioadă, amintind faptul că mai multe state ale Uniunii Europene au introdus din nou controlul la frontieră. „Acest lucru pune sub semnul întrebării Spaţiul Schengen ca şi ansamblu şi riscă să fie renegociat în acest pachet referitor la viitorul Uniunii Europene şi să fie reformat în totalitate. Trebuie să fim siguri că avem unde să intrăm înainte să avansăm o dată precisă. În momentul de faţă este clar o prioritate, dar acest lucru trebuie raportat la realităţile de acolo, de la Bruxelles”, a conchis ministrul Victor Negrescu.

Europarlamentarul Emilian Pavel a declarat vineri că refuzul de a primi România în Schengen ar putea fi atacat la Curtea Europeană de Justiţie. „În momentul în care noi îl punem pe ordinea de zi, se poate, într-adevăr, opune unul din statele membre Schengen şi atunci România nu este primită. Dar acel refuz al vreunui stat trebuie motivat în scris către instituţiile europene şi către statele România şi Bulgaria, în acest caz. Odată ce am avea acel răspuns, care nu cred că ar avea o susţinere reală juridică, România şi Bulgaria ar putea ataca acest refuz la Curtea Europeană de Justiţie, iar experţii şi colegii mei din Comisia de libertăţi civile susţin că am avea toate şansele să câştigăm”, a arătat europarlamentarul.

Emilian Pavel a adăugat că poate fi aleasă şi calea diplomatică. „Sigur că, de multe ori, abordarea mai diplomatică şi mai prietenoasă dă rezultate mai bune şi poate că ne aduce şi beneficii, dar eu cred că, după 10 ani de când suntem membri ai UE, merităm să intrăm şi noi în acel cerc select, să beneficiem pe deplin de libera circulaţie a cetăţenilor, a bunurilor, mărfurilor, a forţei de muncă, pentru că astăzi oricine merge şi trece graniţa la Borş trebuie să stea şi să prezinte documentele, spre deosebire de alte state”, a spus europarlamentarul PSD.