În cadrul consultărilor, cele două părţi au reiterat angajamentul pentru consolidarea dialogului şi cooperării în domeniul afacerilor europene, în contextul preluării succesive a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, în primul semestru, respectiv Finlanda, în a doua jumătate a anului 2019.
Oficialii au evidenţiat totodată obiectivul comun al celor două viitoare Preşedinţii de a contribui la promovarea unei agende europene bazate pe unitatea şi coeziunea proiectului european. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a trecut în revistă principalele dimensiuni ale agendei de lucru a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, inclusiv contribuţia naţională la programul comun de lucru al Trio-ului România – Finlanda – Croaţia, precum şi evoluţia procesului de pregătire la nivel intern.
‘Având în vedere necesitatea unei abordări coerente şi integrate, am urmărit ca priorităţile României pentru Preşedinţia Consiliul Uniunii Europene să fie cunoscute de partenerii finlandezi alături de care lucrăm la realizarea Programului comun al Trio-ului. Din discuţiile purtate a reieşit că împărtăşim viziunea unei Uniuni Europene consolidate, mai flexibilă, mai coezivă şi pragmatică în acţiunile sale, dar în primul rând mai apropiată de cetăţenii săi’, a declarat Victor Negrescu, citat în comunicat.
Ministrul delegat a exprimat totodată disponibilitatea autorităţilor române de a menţine un dialog susţinut cu oficialii finlandezi, atât la nivel tehnic, cât şi politic, pe o serie de dosare aflate în prezent pe agenda europeană, fiind discutate, cu precădere, aspecte legate de procesul de reflecţie privind viitorul proiectului comunitar, consolidarea spaţiului Schengen şi a securităţii interne a Uniunii Europene, respectiv negocierile pe tema Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, adaugă MAE.
‘În exercitarea mandatului său, România va urmări asigurarea unei Preşedinţii eficiente, iar dialogul permanent cu partenerii finlandezi ne permite să identificăm modalităţile practice prin care atitudinea noastră constructivă să genereze continuitate pentru proiectele lansate de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene’, a subliniat Victor Negrescu.
România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.