Mișu Negrițoiu a spus că speră că până la finele acestui an 2-3 societăţi vor fi listate la Bursa de la Bucureşti.
“Noi am transmis şi guvernului anterior şi celui actual punctele de vedere cu privire la listarea companiilor de stat. Atât în ceea ce priveşte vânzarea participaţiilor minoritare ale statului cât şi participaţiile majoritare”, a spus Negriţoiu.
“Am văzut că şi Fondul Proprietatea vrea să listeze societăţile la care este acţionar. Am putea vedea listarea Hidroelectrica anul acesta”, a adăugat preşedintele ASF.
Președintele ASF a declarat că în 2016 toate SIF-urile care nu sunt administrate de o societate de asset management independent vor trebui să realizeze acest lucru și apoi să se reautorizeze.
Volumul primelor brute subscrise în asigurări a crescut anul trecut cu 8,2%, valoarea activelor de pe piaţa pensiilor private a urcat cu 28,6%, capitalizarea bursieră s-a majorat cu 9%, iar indicele principal al BVB a pierdut circa 1%, potrivit raportului integrat privind evoluţia pieţelor financiare nebancare lansat de ASF.
Sectorul asigurărilor din România a inversat anul trecut trendul de scădere din perioada 2013 – 2014 şi a încheiat 2015 cu un volum al primelor brute subscrise de 8,75 miliarde de lei, în creştere cu 8,2% faţă de nivelul din anul anterior.
La această evoluţie pozitivă a contribuit atât segmentul asigurărilor generale, cât şi cel al asigurărilor de viaţă.
”A avut loc o îmbunătăţire a gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise, creşterea calităţii activelor şi un nivel mai ridicat de cedare în reasigurare. Numărul mediu de zile de soluţionare a daunelor s-a redus”.
În acelaşi timp, piaţa de capital a fost caracterizată pe parcursul anului 2015 de un regim moderat de volatilitate, capitalizarea bursieră totală consemnând o creştere de 9%, în vreme ce indicele principal al bursei a scăzut cu circa 1%.
Valoarea tranzacţiilor cu titluri de stat a fost de 2,4 ori mai mare, iar tranzacţiile cu produse structurate au înregistrat o creştere de 77%, însă s-a consemnat o scădere a valorii tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal al pieţei. Activele administrate de FDI locale au sporit cu 14,7% până la nivelul de 21 miliarde de lei, în vreme ce activele cumulate ale tuturor OPC au depăşit 41 miliarde de lei (+4,67%).