Negrițoiu: Transparentizarea pieței și intrarea unor jucători noi ar putea reduce declajele dintre tarifele polițelor RCA
„Rata combinată a daunei pe clasa de asigurări X, cea a asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), va ajunge în acest an la 1, ceea ce dovedește că tariful actual al polițelor RCA este suficient pentru acoperirea daunelor provocate pe segmentul de asigurări auto obligatorii”, a declarat Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
În Germania, de exemplu, diferența dintre cea mai ieftină și cea mai scumpă poliță RCA pentru același tip de autovehicul este de circa 20%. Cum la noi diferențele sunt mult mai mari, ASF încearcă diverse metode prin care aceste decalaje să fie reduse.
Negrițoiu a precizat că Autoritatea a început să dezvolte sistemul de colectare de date informatice pronind de la CEDAM și, cu ajutorul societății de audit Miliman, încearcă să unifice metodologiile de calcul ale asigurătorilor, care acum sunt destul de eterogene. De asemenea, președintele ASF a precizat că sistemul de bonus malus va fi revăzut, în speță în ceea ce înseamnă calitatea datelor și a operațiunilor. De altfel, „într-una din anexele proiectului legii RCA sunt prevăzute toate aceste lucruri deoarece am avut reclamații că nu toate elementele din zona de bonus sunt luate în calcul de asigurători”, a subliniat el.
Micșorarea diferențelor dintre tarifele RCA va putea fi realizată printr-un proces de transparentizare a pieței și intrarea de noi jucători pe piața RCA din România, a spus Mișu Negrițoiu. Acesta a arătat că intrarea ERGO pe acestă piață se va produce cel mai probabil maxim până la sfârșitul anului viitor, companie puternică ce vine cu o experiență care s-ar putea dovedi utilă pieței din România.
Tot pe zona de RCA va mai intra și Grawe Asigurări, iar dacă statul va concretiza în vreun fel idea Exim Asig, ASF este deschis. Negrițoiu a precizat că o companie care deține o cotă de piață de 5%-10% are nevoie de o capitalizarea serioasă pentru a intra pe piața RCA.