‘Mişcarea care se face (la nivel european -n.r) este ca eventual toate autorităţile să aibă un sistem integrat de supraveghere şi, probabil, dacă în România se va face o modificare va trebui să se aibă în vedere dacă de integrează cu supravegherea bancară sau dacă se face ‘twin peaks’, adică să ai supravegherea pe bază de risc şi supravegherea pe bază de conduită separat. În niciun caz, ar fi extrem de contraproductiv din documentarul pe care îl avem noi azi, să se facă un pas în spate şi să se spargă (ASF-n.r.) în două sau trei instituţii din diverse considerente. Cred că şi logistic ar fi foarte greu. Noi facem acum o platformă integrată şi le va fi foarte greu celor care eventual ar încerca să o facă… Dar asta este o decizie politică şi nu este competenţa noastră să comentăm doar să oferim documentarul nostru’, a declarat marţi Negiţoiu în cadrul unei conferinţe pe teme economice.
Potrivit acestuia, numai opt ţări din Europa mai au în prezent instituţii de supraveghere separate pentru pieţele financiare.
‘Eu am venit (la ASF – n.r.) să consolidez o instituţie formată. Este un lucru foarte bun care s-a făcut, dar nu suntem încă unde ar trebui să fim, nici din punct de vedere structural. Din 28 de ţări din Europa, inclusiv nemembre, care participă la pieţe financiare nebancare, în 16 ţări autoritatea de supraveghere este una integrată, inclusiv piaţa bancară. 12 au integrat complet şi guvernanţa şi structural şi acesta este maximul în materie de supraveghere’, a subliniat Negriţoiu.
Potrivit acestuia, patru ţări, respectiv Belgia, Germania, Marea Britanie şi Olanda, care sunt cu pieţe mai mari şi mai sofisticate au sisteme de tip ‘twin peaks’, respectiv supraveghere pe bază de risc şi supraveghere prudenţială.
‘Noi suntem în categoria următoare de integrare, cu Croaţia şi Bulgaria, cu o singură autoritate numai pentru pieţele nebancare şi nu avem niciun fel de structură de guvernanţă cu banca centrală, alta decât Comitetul Naţional de Risc Sistemic, care este doar de dialog, şi funcţionează. Este ceva mai puţin decât în celelalte 16 ţări dezvoltate’, a mai spus Negriţoiu.