‘Piaţa RCA este o piaţă care a crescut, dar problema este că nu cumperi pentru tine, ci pentru un terţ necunoscut pentru că nu ştii peste cine dai cu maşina. Noi când am ieşit pe stradă, pe drumul public, trebuie să fim conştienţi că devenim responsabili pentru orice accident. Trebuie să acordăm aceeaşi atenţie şi aceeaşi grijă când cumpărăm un produs pentru un terţ ca şi când l-am cumpăra pentru noi. Când te duci să-şi cumperi o haină, te uiţi să fie o haină de calitate, să nu fie murdară. Când cumperi un RCA, nu te interesează ce este în spatele acestuia dacă l-ai cumpărat de la un furnizor de RCA-uri care acoperă despăgubirea. Tendinţa în RCA este să se cumpere produsul cu cel mai mic preţ. Greşeala pe care o fac asigurătorii, ca şi intermediari, este că vând produse din ce în ce mai ieftine fără să informeze clienţii că un produs ieftin înseamnă şi un produs prost’, a atras atenţia Negriţoiu.
Şeful ASF a menţionat, totodată, că instituţia pe care o conduce le-a sugerat asigurătorilor să scadă costurile şi comisioanele în cazul RCA, dar fără să li se spună, însă, cu cât.
‘Asiguratorii stabilesc preţurile poliţelor obligatorii, în funcţie de risc. Calculele actuale trebuie să acopere riscul de accidente şi acoperirea daunelor. Noi /ASF, n.r./ putem spune, la nivel agregat, că daunele nu sunt acoperite prin primele pe care le încasează, dar nu putem să spunem cât trebuie să crească fiecare primă sau cu cât să scadă costurile. Pe noi ne interesează să fie acoperite daunele pentru posesorii de poliţe şi trebuie să fie acoperite la timp. Noi o să impunem asiguratorilor indicatori agregaţi ca ei să-şi facă o socoteală individuală pe poliţe, pe costuri şi pe încasări să poată să acopere daunele. Mai mult decât atât nu putem face. Le-am sugerat să-şi scadă costurile, să-şi scadă comisioanele, dar nu nu putem să le spunem cu cât să facă aceste lucruri. Eu îmi propun să ajungem la un echilibru pe piaţa asigurărilor, înainte de ianuarie 2016, când piaţa se schimbă fundamental prin introducerea normelor Solvency 2, care este un alt sistem de a monitoriza riscurile. O să avem în curând un set de norme care trebuie să protejeze pe termen mediu şi lung consumatorul şi mă refer la terţ, la cel care beneficiază de RCA’, a spus Mişu Negriţoiu.
Publicaţia Forbes organizează, marţi şi miercuri, la Bucureşti, evenimentul ‘Forbes CEE Forum – Reinventing growth în the emerging markets’, în cadrul căruia participă reprezentanţi de marcă ai mediului economico-financiar din România.