Negriţoiu: România are un potenţial de creştere economică de 4-5% până în 2020, cu un curs apreciat

România a înregistrat o performanţă excepţională în acest an, peste statele din regiune, având premisele unei creşteri economice anuală de 4-5% până în 2020, cu o dobândă pe piaţa interbancară în jur de 5%, inflaţie stabilă şi un curs de 3,5 lei/euro, a declarat preşedintele ING Bank, Mişu Negriţoiu.
Economica.net - mie, 27 nov. 2013, 11:24
Negriţoiu: România are un potenţial de creştere economică de 4-5% până în 2020, cu un curs apreciat

„ING a intrat în zodia optimismului debordant, punem dintr-o dată recesiunea la spate, criza s-a terminat, deşi lumea mai vorbeşte, antreprenorii spun că nu a trecut criza. Efectul este inegal, unii simt că am ieşit din criză şi noi chiar zicem că recesiunea s-a dus. Performanţa României este una excepţională ce ne dă motive să credem că în perioada următoare potenţialul de creştere economică este de 4-5%, până în 2020, inflaţie de 3%, rata dobânzii de referinţă 5%, un curs mai bun, o monedă mai puternică”, a afirmat Negriţoiu la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.

El estimează un curs de 3,5 lei/euro până în 2020, care pe de o parte ar aduce avantaje, dar ar reprezenta totodată şi un impediment pentru procesul de adoptare a monedei euro, anticipat pentru anul 2020.

Preşedintele ING Bank şi-a motivat aceste prognoze optimiste cu mai mulţi factori, printre care un proces dezinflaţionist stabil, care se va menţine în următorii trei-cinci ani, o creştere economică în acest an de 2,5%, mult peste regiune, având în vedere că Ungaria, Polonia şi Bulgaria au un avans de circa 1%.

El preconizează o creştere a salariilor, a veniturilor disponibile pentru consum în sectorul privat şi public, de la o scădere de 1% în 2013 la o creştere de 1,4-1,5% anul viitor.

Totodată, Negriţoiu se aşteaptă la o creştere a consumului privat în anul următor, despre care spune că va fi „subţire, dar va exista”, pe un cadru internaţional mai optimist.

Negriţoiu a laudat şi performanţele României privind ajustarea fiscală şi cea a contului curent, care ar putea încheia acest an cu excedent.

Preşedintele ING a mai apreciat că România este aproape imună la şocuri ale scenei politice, într-un scenariu de stres, dovedindu-se foarte puternică.

România a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%, urmată de Letonia, cu 1,2%, în timp ce economia zonei euro a încetinit la o rată de expansiune de numai 0,1%, după ce a ieşit în trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungită.

La nouă luni, avansul Produsului Intern Brut este de 2,7%. România se plasează în prezent la jumătate faţă de media UE în ceea ce priveşte PIB pe locuitor.

Economia a crescut cu 0,7% anul trecut şi cu 2,3% în 2011, după contracţii de 1,1% în 2010 şi 6,6% în 2009.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...