Negriţoiu şi-a depus dosarul pentru un post în Consiliul CEC. Din primăvară, ASF va avea doi şefi noi

Surse din mediul financiar şi guvernamental au confirmat pentru ECONOMICA.NET că actualul președinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară şi-a depus dosarul pentru unul din posturile din Consiliul de Administraţie al CEC Bank. Sursele noastre spun că, din primăvară, ASF va avea un nou preşedinte și un nou vicepreşedinte responsabil pe zona de asigurări, care vor veni din piaţa de asigurări.  
Gabriela Ţinteanu - mar, 17 ian. 2017, 22:08
Negriţoiu şi-a depus dosarul pentru un post în Consiliul CEC. Din primăvară, ASF va avea doi şefi noi

În luna februarie, după întrunirea Parlamentului, procedurile de demitere a șefului Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) începute înainte de alegerile parlamentare vor continua, după cum spun unele surse, urmând ca până în primăvară o nouă conducere a instituției de supraveghere să fie deja validată. Tot până atunci urmează să fie numit și un vicepreședinte responsabil cu supravegherea pieței asigurărilor, în locul lui Marius Vorniceanu, care și-a dat demisia în octombrie 2016. Sursele ne mai spun că cele două posturi de conducere vor fi ocupate de specialiști din asigurări, dar că este încă prea devreme pentru a fi avansate niște nume.

În ceea ce-l privește pe actualul președinte al ASF, Mișu Negrițoiu, sursele precizează că și-a depus dosarul în cadrul programului de selecție al conducerii CEC Bank, singura bancă comercială cu capital de stat. Sunt 70 de dosare depuse pentru cele nouă posturi din Consiliul de Administrație al CEC, inclusiv cel de președinte. Ele sunt în proces de evaluare la Ministerul Finanțelor. Printre cele 70 de dosare depuse până pe data de 4 ianuarie se află și cele ale actualei conduceri a CEC Bank, dar și alte câteva nume ale unor bancheri cunoscuți în România și în străinătate, după cum au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din mediul financiar.

În actualul board al CEC, alături de conducerea executivă formată din Radu Gheţea, Andrei Stamatian, Mihaela Popa și Gheorghe Carabasan, se mai regăsesc Ciprian Badea, Mirela Sitoiu, Valentin Mavrodin, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, Magdalena Manea şi Dragoş Doroş (fostul şef al ANAF). După cum ne-au declarat sursele citate, Gheorghe Carabasan este singurul membru al conducerii actuale care nu și-a depus candidatura perntru un viitor mandat, el dorindu-și retragerea din zona executivă (ar putea rămâne consultant pentru un an, cum se practică în sistem, pentru a asigura o bună predare a mandatului deținut de el către un alt competitor). Este analizat şi dosarul lui Mișu Negrițoiu, care, dacă va fi găsit compatibil cu funcția ar putea avea un post în Consiliul de Administrație al CEC Bank. Rezultate ar putea fi cunoscute la începutul lunii februarie. Mișu Negrițoiu are 17 ani de experiență ca bancher, opt ani ocupând funcția de președinte al ING Bank.

Ministerul Finanţelor a demarat spre finalul anului trecut, după mai multe tergiversări, procesul de recrutare pentru cei nouă membri ai CA la CEC Bank, scopul acestui proces fiind „creşterea competitivităţii, a profitabilităţii, îmbunătăţirea calităţii activelor, a ratei de adecvare a capitalului şi a structurii de finanţare a băncii”. Procesul de recrutare și selecție a firmei de consultanță a avut la bază respectarea prevederilor Legii nr. 111/2016 legată de guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, iar criteriul de atribuire în baza căruia s-a încheiat contractul de servicii a fost cel mai bun raport calitate/preț. Astfel, cei nouă membri ai consiliului de administraţie al băncii de stat CEC Bank vor fi selectaţi de firma de executive search Transearch, în baza unui contract cu o valoare totală de 80.100 de lei (circa. 17.800 de euro), fără TVA.

Te-ar mai putea interesa și
Băncile din toată lumea investesc sute de miliarde de dolari în termocentrale pe cărbune
Băncile din toată lumea investesc sute de miliarde de dolari în termocentrale pe cărbune
Băncile din întreaga lume au direcţionat peste 385 de miliarde de dolari în termocentrale pe cărbune în ultimii trei ani, iar fluxurile anuale au crescut în 2024 comparativ cu 2023, arată o......
Din 1 august un litru de carburant ar putea costa 7,8 lei
Din 1 august un litru de carburant ar putea costa 7,8 lei
Benzina și motorina se vor scumpi semnificativ de la 1 august, când vor crește atât accizele la carburanți, cât și ...
Carburanții s-au scumpit în benzinării. Cât costă benzina și motorina azi, 8 iulie
Carburanții s-au scumpit în benzinării. Cât costă benzina și motorina azi, 8 iulie
Prețul carburanților a crescut azi, pentru prima dată în această lună și pentru prima dată după două ieftiniri ...
China avertizează administrația Trump să nu reaprindă tensiunile comerciale
China avertizează administrația Trump să nu reaprindă tensiunile comerciale
China a avertizat marți administrația Trump să nu reaprindă tensiunile comerciale prin restabilirea tarifelor asupra ...