Negustorii au pierdut, în februarie, 2,5% din vânzările din ianuarie, din cauza vremii
Scăderea volumului vânzărilor are cauze meteorologice, „idee susţinută de scăderea vânzărilor de produse nealimentare, cu 4,9%, şi creşterii vânzărilor de alimente cu 2,9%“, potrivit analizei firmei de administrare a investiţiilor BT Asset Management (BT AM).
Totuşi, „evoluţia comerţului ar trebui să fie mai bună în 2012 decât în ultimii doi ani“, cred analiştii BT AM, care se bazează pe 4 argumente:
1. Inflaţia redusă, care erodează puterea de cumpărare mult mai puţin decât în anii precedenţi;
2. Creşterea reală a salariilor, care aduce de la sine un nivel mai ridicat al venitului disponibil;
3. Reducerea nivelului şomajului, pe care am văzut-o în ultimele două luni (7,1%);
4. Neîncrederea consumatorilor, masurată de Comisia Europeană (-41,6 februarie) este sub media ultimilor doi ani (-48,3), după ce, în februarie atingea cel mai redus nivel din decembrie 2008 (-8,2), şi s-a îmbunătăţit începand cu T3 2011 (v. Fig.2 în raportul BT AM).
Scăderea din februarie a fost prea mare ca să nu fie urmată de o creştere „susţinută la produsele nealimentare şi carburanţi în luna martie, pe măsură ce consumul se normalizează.
Faptul că vânzările de alimente au crescut cu 7,1% anual, pentru a două lună, menţine optimismul analiştilor BT AM, „în legătură cu îmbunătăţirea consumului intern, iar cresterea anuală după primele două luni, cu 5,2% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ne întăreşte punctul de vedere.
Mai mult, datorită evoluţiei relativ bune din ianuarie şi, presupunând că vom avea o stagnare a consumului în martie, atunci evoluţia trimestrială a volumului cifrei de afaceri în retail ar înregistra o creştere trimestrială de 0,1%“, se mai spune în raportul BT AM.