,,Măsura neimpozitării ar convinge angajatorii să le acorde mai uşor şi ar avea ca efect reducerea evaziunii fiscale pentru că folosirea tichetelor de vacanţă înseamnă certitudinea utilizării la vedere a veniturilor aferente turismului pe baza tichetelor. O altă măsură utilă pentru impulsionarea tichetelor de vacanţă ar fi însă şi renunţarea la condiţia ca firmele să le poată acorda numai în condiţiile în care au profit. Se impune prin această condiţionare o limită care împiedică firmele să îşi motiveze angajaţii. Transformarea primelor de vacanţă din sistemul bugetar în tichete de vacanţă de uz intern ar însemna, de asemenea, o impulsionare a turismului intern şi o încurajare necesară a sectorului’, apreciază reprezentanţii se arată FPTS.
Conform Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), iniţiatoarea proiectului Legii Tichetelor de Vacanţă, susţinerea circulaţiei turistice interne prin intermediul acestor tichete va duce la scăderea evaziunii fiscale în turism, evaziune estimată la circa 40% din total industrie.
,,Modificările la legea tichetelor de vacanţă nu presupun un efort bugetar pentru că reprezintă scutiri dintr-un impozit care nu este perceput la această oră din cauza slabei utilizări a tichetelor de vacanţă. Aşa încât dacă statul are inteligenţa de a renunţa la un potenţial impozit pe care acum nu are de unde să îl colecteze va câştiga pe de altă parte din activităţile turistice care se vor dezvolta pe această cale şi din reducerea evaziunii fiscale din domeniu’, spun reprezentanţii FPTS.