Neîncrederea în datele economice publicate de China se află la cote maxime

Neîncrederea în datele economice publicate de China, precum evoluţia PIB sau a producţiei manufacturiere, a atins cote maxime, în condiţiile în care diferenţele între raportările oficiale şi estimările analiştilor sunt tot mai multe, relatează AFP.
Economica.net - joi, 15 aug. 2013, 14:35
Neîncrederea în datele economice publicate de China se află la cote maxime

În luna iulie, indicele PMI, care măsoară activitatea din industria prelucrătoare, publicat de guvern, a arătat o evoluţie diametral opusă faţă de acelaşi indicator calculat de banca HSBC.

„Dacă ar exista un indice al suspiciunii faţă de statisticile oficiale chineze, ar fi la un nivel record”, a afirmat ironic Stephen Green, analist la Standard Chartered.

Potrivit datelor oficiale, indicele PMI a urcat în iulie la 50,3 puncte, de la 50,1 puncte în luna anterioară. Indicele calculat de HSBC şi Markit a coborât la 47,7 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 11 luni şi pentru a treia lună sub pragul de 50 de puncte.

Premierul Li Keqiang a recunoscut şi el, în urmă cu câţiva ani, că unii indicatori oficiali trebuie priviţi cu indulgenţă.

În perioada când se afla la conducerea provinciei Liaoning din nord-estul ţării, Li a recunoscut în 2007, în faţa ambasadorului american, că anumite date sunt „fabricate artizanal” şi nu sunt demne de încredere, potrivit unei note diplomatice publicate de Wikileaks.

Li a spus că el însuşi, pentru a evalua soliditatea economiei provinciei Liaoning, se concentrează doar pe trei date, respectiv consumul de electricitate, nivelul traficului feroviar de marfă şi volumul creditelor.

„Toate celelalte cifre, în special statisticile referitoare la PIB, pot fi consultate doar cu titlu informativ”, a spus Li zâmbind, potrivit ambasadorului SUA.

China calculează şi publică date anuale şi lunare mai rapid decât Franţa, care are o economie mai mică şi date statistice de mai bună calitate, a spus Michael Pettis, profesor de finanţe la Universitatea din Beijing.

El a arătat că una din numeroasele probleme ale Chinei este că statisticile sunt percepute ca având conotaţii politice.

China a înregistrat o creştere economică de 7,5% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în semestrul al doilea este anticipat un avans de 7,8%. Guvernul are ca obiectiv o creştere a PIB de 7,5% în acest an, după 7,8% în 2012.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...