După „copacul-minune” paulownia, nemţii au venit în România să planteze goji
Compania de prestaţii forestiere Kiri Project Development, subsidiara KIRI Investment din Germania vrea o plantaţie de goji pe plan local. Aceasta după ce au plantat deja 200 de hectare cu un hibrid de Paulownia (Kiri Maximus), copacul energetic de esenţă tare cu cea mai mare creştere din lume. „Anul acesta am plantat câţiva arbuşti Goji pe terenul nostru de la Arad pentru a testa condiţiile climatice şi felul în care creşte planta. Totul a mers bine, aşa că anul viitor vom începe să plantăm Goji pe suprafeţe mai mari”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Dumitrescu, Development Manager Kiri Project Development SRL.
100.000 de clopaci-minune la Arad
Nemţii au plantat deja la Arad, 200 de hectare cu Paulownia, aflate în proprietatea companiei. În total, au la Arad 110.000 de copaci, urmând să planteze alţi 90.000 de copaci în toamna aceasta. Nemţii sunt însă şi în căutarea unor parteneri- proprietari de teren persoane fizice sau juridice, dar şi Administraţii Locale.
Energie din copacul minune
„După ce terminăm de plantat cei 90.000 de copaci Kiri Maximus anul acesta, ne vom concentra pe construcţia unei centrale care va face conversia biomasei provenite de la „copacul minune” în electricitate. Vom produce energie verde şi electricitate pentru toată România”, ne-a mai declarat oficialul Kiri Development.
Originar din ASIA, paulownia, cunoscut şi sub denumirea de copacul Pasarii Pheonix,este copacul de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. Cultivat în conditii corecte, el poate ajunge la o înălţime de 20 metri în 3 ani, putând fi recoltat. De asemenea,este cu 30% mai uşor decât orice lemn comparabil, este rezistent la contorsionare, consumă de zece ori mai mult CO2 decât oricare alt arbore şi este rezistent la foc (temperatura de aprindere este de 420-430 de grade Celsius, comparativ cu un lemn de esenţă tare sau medie care se aprinde la 220-225 de grade Celsius).
Românii încearcă cu Goji
Goji, un arbust originar din Tibet şi China, este cunoscut pentru efectele sale curative. Cunoscut şi sub denumirea de „frucul longevităţii” este bogat în vitamine şi minerale, iara pe piaţa locală este considerat un produs de lux. De aceea, mai mulţi români au încercat să planteze Goji pe suprafeţe mai mici sau mai mari. Se cultivă, spre exemplu, în Vrancea, dar şi la Carei.
Detalii despre copacul minune paulownia aici