În cadrul anchetei sociologice, cetăţeni din Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca, Suedia, Finlanda şi Norvegia au primit o serie de întrebări despre Uniunea Europeană.
Astfel, la întrebarea despre cum ar vota dacă în ţara lor s-ar organiza un referendum asupra părăsirii UE, 55% dintre germani au răspuns că ar opta pentru rămânerea în UE, însă aceeaşi opţiune a fost exprimată de numai 43% dintre francezi şi de 38% dintre britanici.
Dar atunci când vine vorba de imigraţie, germanii sunt pe aceeaşi poziţie cu britanicii în respingerea acesteia, în ambele state numai 27% dintre cei intervievaţi apreciind că imigraţia are efecte benefice pentru ţările lor, cum ar fi aducerea de specialişti înalt calificaţi sau de lucrători dispuşi să presteze activităţi prost plătite.
Cea mai mare temere a 67% dintre germani şi a 64% dintre britanici este că imigranţii urmăresc să profite de sistemele de asistenţă socială. Conform sondajului, în Germania, Franţa şi Danemarca se înregistrează rate aproape similare – de la 70% la 73% – iar în Marea Britanie de 83% pentru ideea ca imigranţii din statele UE să nu poată beneficia de asistenţă socială timp de un an după ce s-au stabilit în altă ţară.
De asemenea, majoritatea celor chestionaţi în toate ţările cuprinse în sondaj consideră că cetăţenilor europeni nu ar trebui să li se permită să se instaleze într-un alt stat dacă nu fac dovada că şi-au găsit deja un loc de muncă în acel stat şi a faptului că se pot întreţine singuri, trei sferturi dintre britanici şi două treimi dintre francezi şi germani exprimând această opinie.
În ce priveşte infracţiunile pe care le-ar putea comite imigranţii, temerea este mult mai ridicată în cazul germanilor (48%) decât în cel al britanicilor (14%), dar ei sunt depăşiţi de departe de finlandezi, ce sunt preocupaţi într-un procent de 60% de creşterea infracţionalităţii în urma primirii imigranţilor europeni.
Pe de altă parte, în ce priveşte situaţia economică, francezii sunt cei mai pesimişti, în timp ce germanii încep şi ei să fie sceptici cu privire la viitor în urma ştirilor privind încetinirea creşterii economice, la cealaltă extremă fiind britanicii, care manifestă un oarecare optimism faţă de evoluţia economiei.