Guvernul german consideră că reducerea preţurilor decisă de Franţa va avea un impact numai pe termen foarte scurt.
„Nu credem că o reducere a taxelor poate avea ca efect scăderea durabilă a preţurilor carbunranţilor”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, într-o conferinţă de presă.
Pentru Berlin, preţurile carburanţilor ridică o problemă de concurenţă, a explicat Seibert, amintind de o decizie a guvernului german din luna mai, de înfiinţare a unei instituţii înărcinate cu supravegherea preţurilor pe piaţa germană.
Seibert a afirmat totodată în această săptămână că reducerea preţurilor carburanţilor nu face parte din atribuţiile guvernului.
Presa din Germania a avut miercuri relatări ample despre planul guvernului francez menit să ducă la scăderea preţurilor carburanţilor.
Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că guvernul de la Paris vrea să îşi facă reclamă cu măsuri izolate şi „astfel Franţa rămâne împotmolită în loc să se reformeze”.
Potrivit publicaţiei de centru-stânga Suddeutsche Zeitung, „nu trebuie să fii clarvăzător pentru a-ţi da seama că Hollande va eşua cu această tactică, care nu este numai discutabilă din punct de vedere ecologic şi economic, dar şi injustă social, întrucât automobiliştii sunt ajutaţi, dar nu şi utilizatorii transporturilor în comun”.
Tactica va fi ineficace, a continuat publicaţia, având în vedere că preţul petrolului va continua să crească, astfel că reducerea taxelor va avea doar un efect temporar.
Potrivit unui sondaj publicat duminică de publicaţia Bild, 78% dintre germani, confruntaţi ca şi francezii cu preţurile record ale carburanţilor, ar vrea cel puţin temporar reducerea accizelor.
Preţurile carburanţilor din Franţa vor scădea cu 6 eurocenţi pe litru, pentru o perioadă de trei luni, înainte ca guvernul să introducă un mecanism permanent care să ţină preţurile sub control, a anunţat marţi guvernul de la Paris, după o întâlnire cu reprezentanţii industriei de profil, care vor contribui la finanţarea planului.