Compania de prestaţii forestiere Kiri Project Development, subsidiară a KIRI Investment din Germania şi-a bugetat anul acesta investiţii de 5 milioane de euro în Romînia. Compania va planta începând cu luna septembrie 200 de hectare de teren cu Paulownia, copacul energetic de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. „Anul acesta vom investi 5 milioane de euro, sumă care acoperă cheltuielile pentru plantaţia de 200 de hectare cu Kiri Maximus (un hibrid al Paulownia creat de companie n.red) precum şi sume pentru pregătirea altor terenuri pe care le vom planta ulterior”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Dumitrescu, Development Manager în cadrul Kiri Development.
Copac din România pentru Arabia Saudită
Planurile pentru România ale nemţilor sunt însă mult mai mari. Kiri vrea să planteze Paulownia pe mii de hectare, cu precădere în zona de vest a ţării. „Avem discuţii să luăm în arendă mult mai mult teren în zona de Vest a ţării, în Arad şi Timişoara. Clima de acolo ne ajută, iar mentalitatea oamenilor este alta”, explică Dumitrescu. Pentru producerea de cherestea, se pot planta între 500 şi 600 de copaci Paulownia la hectar, iar pentru biomasă se poate ajunge la 1.100 de copaci la hectar. Kiri Development va planta în România pentru cherestea, dar este şi unic distribuitor al Kiri Maximus în România. „Pentru plantaţia din România avem discuţii pentru valorificarea de cherestea în Quatar, Maroc şi vom continua cu Arabia Saudită”, explică Dumitrescu, potrivit căruia cu acelaşi hibrid există deja plantaţii pilot în Germania, Bulgaria, Serbia şi Croaţia. Compania este interesată şi de un parteneriat cu statul român pentru împădurirea cu paulownia a pădurilor distruse de incendiile din această vară.
Pregătesc un fond de investiţii
Potrivit lui Dumitrescu, compania mamă, KIRI Investment, împreună cu un alt partener german are în plan atragerea mai multor investitori pentru constituirea unui fond care să investească în plantaţiile de paulownia din România şi alte state europene. „Va fi un fod de investiţii cu o durata de 12 ani în care investitorii vor avea pachete de la 500 de euro la 5.000 de euro. Capitalizarea poate fi de la 5 la 50 de milioane de euro, iar noi vom plăti anual investitorilor o dobândă de 12%. În Germania există deja 4 astfel de fonduri care au la bază plantaţii de păduri în America de Sud”, ne-a mai explicat managerul Kiri Development. Acesta susţine că piaţa din România nu este pregătită pentru astfel de investiţii, dar că ar vrea să aducă şi români în fond.
Ce face copacul paulownia
Originar din ASIA, paulownia, cunoscut şi sub denumirea de copacul Pasarii Pheonix, este copacul de esenţă tare cu cea mai rapidă creştere din lume. Cultivat în conditii corecte, el poate ajunge la o înălţime de 20 metri în 3 ani, putând fi recoltat. De asemenea, este cu 30% mai uşor decât orice lemn comparabil, este rezistent la contorsionare, consumă de zece ori mai mult CO2 decât oricare alt arbore şi este rezistent la foc (temperatura de aprindere este de 420-430 de grade Celsius, comparativ cu un lemn de esenţă tare sau medie care se aprinde la 220-225 de grade Celsius).
Utilitatatea acestor copaci este extrem de mare, astfel că pot fi plantaţi pentru cherestea (în 8 ani un arbore produce 1 metru cub de cherestea), precum şi ca biomasă, astfel că din al doilea an de plantare poate produce o cantitate de biomasă de aproximativ 40 tone/anual. Lemnul are o putere calorica de 3680 KJ. Din paulownia se pot face, printre altele, mobilă, parchet, instrumente muzicale, este folosit în construcţii (bun izolator) sau construcţii navale. Paulownia înfloreşte abundent primăvara, cu flori mari violete – albastre, producându-se din el, o miere deosebit de aromatica şi valoroasă din punct de vedere nutritiv (700-1000 de kg de miere la hectar). Pate fi folosită şi ca plantă furajeră sau cu rol decorativ.
Plantaţiile paulownia, extrem de profitabile
Din datele Paulownia România, distribuitor al copacilor Paulownia în România, costul înfiinţării unei culturi de un hectar ajunge la 3.000 de euro fără TVA, la care se adaugă cheltuielile aferente pregătirii anterioare a solului. pentru ca investiţia să fie rentabilă, reprezentanţii Paulownia România apreciază că ar fi nevoie de minimum 5 hectare de teren. Copacul creşte însă extrem de rapid şi se regenerează de la sistemele existente de rădăcină astfel că se pot recolta între 3 şi 5 rotaţii de creştere a lemnului fără a fi nevoie de replantare. Câştigul ajunge în al treilea an de la plantare la 30.000 de euro pe hectare, adică în jur de 50 de euro pe arbore. În condiţiile în care dintr-o singură plantă există cel puţin 3 producţii, se poate ajunge la un câştig de 150 de euro la un copac, pe o perioadă de 10 ani.