Nemţii se tem de o creştere a intervenţionismului în economia Franţei, după alegeri
„Oricare ar fi rezultatul alegerilor de peste două săptămâni, ne temem că Franţa va urma calea intervenţionismului, a unui control mai mare al statului în economie. Suntem foarte critici şi sceptici în ceea ce priveşte Franţa”, a afirmat Keitel într-o conferinţă de presă la Salonul industrial de la Hanovra, adăugând că a trecut vremea în care fiecare putea acţiona pe cont propriu.
În mediul economic german există temeri că autorităţile de la Paris ar putea părăsi calea austerităţii trasată de pactul bugetar prin care 25 din cele 27 state ale Uniunii Europene s-au angajat să crească disciplina finanţelor publice.
“În ceea ce priveşte industria germană, există totodată temeri că guvernul de la Berlin va fi supus presiunilor pentru a părăsi drumul consolidării bugetare”, a spus Keitel.
El a arătat că este nevoie de consolidare bugetară şi creştere economică, dar acestă creştere să vină în urma investiţiilor private, nu ale statului.
Socialistul François Hollande, care a realizat duminică cel mai bun scor în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa şi se va confrunta cu preşedintele Nicolas Sarkozy în acel de-al doilea tur, pe 6 mai, a criticat pactul bugetar pentru că acordă o importanţă prea mică stimulării creşterii economice şi pieţei muncii. Hollande apare în sondaje drept câştigător în faţa lui Sarkozy.