NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, plătește anual, la nivel de grup, peste 30 de milioane de euro pe energie.
După ce a investit 34 de milioane de euro în sisteme fotovoltaice amplasate pe acoperișul centrelor comerciale din România, și care generează energie pentru 20-25% din necesar, compania demarează anul viitor construcția primului parc fotovoltaic. Până la sfârșitul lui 2026, toată energia electrică din malluri va fi din regenerabile. Până atunci, compania va avea un portofoliu de aproape 200 MW doar pe piața de la noi.
Panourile instalate pe cele 27 de proprietăți din România au generat venituri de 7,3 milioane de euro în primele nouă luni din acest an.
Compania se află în discuții pentru achiziția celui de-al doilea proiect fotovoltaic, care nu va fi în Vestul țării.
„Este bine să ai o dispersie națională cât mai mare datorită condițiilor climatice din țara noastră, unde putem să avem zone în care putem produce mai mult. Ne uităm să facem un mix de proiecte situate în diverse zone ale țarii. În principal ne uităm la condițiile de racordare, la proiecte care sunt dezvoltate corect la un preț corect și care beneficiază de o racordare rapidă, care nu necesită lucrări de întărire, care au racordare optimă din punct de vedere financiar”, Andrei Horhoianu, Group Head of Energy al NEPI Rockcastle, în cadrul unei întâlniri cu presa de la București.
Dezvoltatorul va instala sisteme fotovoltaice și pe acoperișul centrelor comerciale din Polonia, Slovacia, Lituania, Bulgaria, Croația și Ungaria, investiție care va fi finalizată anul viitor. Conceptul de design a fost finalizat pentru 24 de locații identificate, potrivite pentru astfel de investiții, care vor crește cu 15MW capacitatea instalată.
În total, cu tot cu proiectele din România, grupul va ajunge la o capacitate instalată de 211 MW. Adică cât să alimenteze aproape 660.000 de locuințe.
„Pe măsură ce portofoliul va crește, vom urma trendul de investiție pentru a acoperi necesarul energetic astfel să ne menținem să fim verzi”, a mai spus oficialul companiei.
NEPI Rockcastle nu exclude și posibile investiții în capacități de stocare.
„Suntem în diverse faze de analize pe partea de stocare pentru ca este un concept relativ nou. Portofoliul actual nu necesită, dar pentru optimizare economică ne uităm și la astfel de sisteme. (…) Până acum, energia era o banală commodity (marfă – nr.), care nu avea decât preț și atât. Odată cu politica europeană de green deal pentru a susține dezvoltarea sustenabilă a companiilor, ea începe să capete valoare. Capătă diverse conotații. Prin aceste componente de ESG, prin acces la finanțare mai bună, de a atrage un chiriaș care are ținte mai bine, toate astea au valoare comercială”, a mai spus Horhoianu.
Pentru primele nouă luni din acest an, compania a realizat o creștere de 12,3% a venitului operațional net de 411 milioane de euro. Vânzările retailerilor au crescut cu 9% anul acesta, față de primele nouă luni din 2023, mai arată datele companiei.
Dezvoltatorul are un stoc de proiecte în construcție sau în stadii de autorizare în valoare de 788 de milioane de euro, din care 226 de milioane de euro au fost cheltuite până la data de 30 septembrie 2024.