Neptun Deep – Încep lucrările de forare la proiectul de gaze offshore din Marea Neagră (reportaj Reuters)

Într-o dimineaţă rece la Marea Neagră, soarele străluceşte în camera de navigare a platformei de foraj offshore Transocean Barents, ancorată în portul românesc Constanţa, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 25 feb. 2025, 14:20
Neptun Deep - Încep lucrările de forare la proiectul de gaze offshore din Marea Neagră (reportaj Reuters)

În doar câteva săptămâni, platforma, cunoscută ca Mighty Barents, va călători 160 de kilometri pe mare şi va începe lucrările de forare la cele zece sonde de exploatare care alcătuiesc Neptun Deep, unul din cele mai importante depozite de gaze din UE, care va dubla producţia României şi potenţial o va transforma într-un exportator net, într-un moment în care UE a renunţat la achiziţiile de gaze ruseşti, scrie Agerpres care citează un reportaj Reuters.

Deţinut în comun de grupul energetic OMV Petrom, al cărui acţionar majoritar este OMV din Austria, şi producătorul român de gaze Romgaz deţinut de stat, se estimează că Neptun Deep deţine 100 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze recuperabile.

„Odată ce vasul pleacă pe mare, poate începe în câteva zile lucrările de forare”, este o chestiune de săptămâni înainte ca acest lucru să se întâmple, a afirmat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.

În grafic pentru a livra primele gaze în 2027, Neptun Deep este cel mai mare proiect energetic al al României după finalizarea reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă în perioada 1990-2000.

Proiectul a fost contestat de extrema dreaptă în creştere din România, care susţine că exporturile de gaze reprezintă o trădare a intereselor naţionale, şi de activiştii de mediu, fiind afectat de incertitudinile fiscale, deoarece Guvernul caută să reducă cel mai ridicat deficit bugetar din UE.
Pentru a trece peste strâmtoarea Bosfor şi a ajunge în Marea Neagră, platforma Transocean, care anterior a forat în Canada, Norvegia, Cipru şi Liban, a necesitat coborârea turlei, pentru prima dată de când a devenit operaţională, în 2009.

Angajaţi din 20 de companii diferite furnizează servicii platformei, care dispune în cele patru etaje de cinema, o sală de gimnastică, una pentru muzică, o cantină şi diverse birouri.

După începerea lucrărilor de foraj, unele zăcăminte fiind o adâncime la peste 1.000 metri, pe platformă cor fi până la 140 de angajaţi, care se vor roti la fiecare patru săptămâni, pentru o perioadă de până la 18 luni, a afirmat directorul Pierre Gully.

Te-ar mai putea interesa și
Acțiunile de top din trimestrul al doilea la nivel global: Investitorii individuali cumpără acțiuni UnitedHealth și Lululemon la preț redus, așteptând redresarea sectorului medical
Acțiunile de top din trimestrul al doilea la nivel global: Investitorii individuali cumpără acțiuni UnitedHealth și ...
Investitorii individuali la nivel global au cumpărat acțiuni UnitedHealth și Lululemon la preț redus în trimestrul al doilea, precum și acțiuni din sectorul sănătății, în așteptarea......
Acord UE-Israel pentru extinderea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza
Acord UE-Israel pentru extinderea ajutorului umanitar în Fâşia Gaza
Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Israelul în vederea extinderii ajutorului umanitar pentru Fâşia Gaza, a anunţat ...
O nouă criză? Undă de şoc după taxele vamale anunţate de Trump pentru cupru (analiză XTB)
O nouă criză? Undă de şoc după taxele vamale anunţate de Trump pentru cupru (analiză XTB)
Introducerea de către preşedintele Donald Trump a unei taxe de 50% la importurile de cupru în Statele Unite marchează ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,7 miliarde lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,7 miliarde lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 1,69 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...