Nereguli grave la ADS: l-au scăpat pe Omar Hayssam de datorii de 3 milioane de lei

Nereguli grave descoperite de Corpul de Control al Ministrului Agriculturii la Agenţia Domeniilor Statului în ultimii patru ani. Conducerea instituţiei este acuzată de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Printre persoanele favorizate de conducerea ADS se numără Culiţă Tărâţă şi Omar Hayssam.
Alina Stanciu - vin, 27 iul. 2012, 09:16
Nereguli grave la ADS: l-au scăpat pe Omar Hayssam de datorii de 3 milioane de lei

Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a finalizat verificările la Agenţia Domeniilor Statului, concluzia principală fiind aceea că  faptele reprezentanţilor Agenţiei Domeniilor Statului, în perioada 2009 – 2012“pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de resort. Mai mult, fapta preşedintelui, directorului Direcţiei Executări Contracte şi directorilor Direcţiei Juridice care în exerciţiul atribuţiilor de serviciu nu au luat măsuri pentru recuperarea unor creanţe în valoare totală de peste 38, 3 milioane de lei şi 588.236 USD, „poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată”. Datoriile restante din anii precedenţi însumează 402.707.524 lei (creanţa necurentă). Aceste datorii sunt adunate de la cei ce au arendat terenuri agricole şi nu le-au plătit către ADS şi pe care ADS-ul are obligaţia să-i recupereze.

Cum s-a furat la ADS

Problema cea mai mare la ADS este, de foarte mulţi ani, recuperarea datoriilor aferente procesului de concesionare de suprafeţe de teren. În ultimii ani însă valoarea creanţelor a crescut exponenţial. Din analiza Corpului de Control, anul acesta valoarea datoriilor care nu mai pot fi recuperate de către ADS a crescut cu peste 43% faţă de 2009, de la 33 de milioane de euro la 77,65 milioane de lei. Suma provine din faptul că foarte mulţi debitori nu au fost urmăriţi de către ADS în vederea recuperării datoriilor la timp, astfel încât aceştia au intrat în insolvenţă şi faliment iar sumele datorate de către aceştia nu mai pot fi recuperate, fiind trecuţi la debitori scoşi din activ. 

Cel mai mare datornic

Potrivit raportului, în momentul de faţă, cel mai mare datornic la ADS este societatea SC TCE Trei Brazi din Insula Mare a Brăilei, controlată de omul de afaceri Culiţă Tărâţă.  Acestuia îi revin 25 % din totalul datoriilor restante înregistrate de către ADS, adică 99.074.319 lei. Pe rolul instanţei judecătoreşti există un litigiu pe rol.

Omar Hayssam, favorizat de conducerea ADS

Pe lista datornicilor de la care ADS şi implicit statul român nu îşi va mai recupera banii se află şi Omar Hayssam. Pe 30.01.2012 ADS a trecut datoria de 3.1 milioane de lei a S.C. Agrocity Center SRL, societate administrată de Hayssam şi Anjad E Nassif,  în contul 8034 – „Debitorilor Scoşi din Activ urmăriţi în continuare”, mai exact în contul creanţelor pe care ADS le are la firme radiate prin hotărâri judecătoreşti în urma finalizării procedurilor de faliment sau insolvenţă. ADS a făcut acest lucru deşi exista o hotărâre a Tribunalului Bacău prin care administratoriilor acestei societăţi li se atrăgea răspunderea solidară pentru prejudiciul cauzat de societate. În timpul controlului Corpului de Control al Primului Ministru această datorie a fost înregistrată la loc în contul 461 – „Debitori”.

Contracte păguboase

Printre neregulile descoperite la ADS se numără şi un contract încheiat de instituţie  cu SC Gauss Srl, SC Geoter Proiect SRL şi SC Geosurvey SRL prin care aceste societăţi se angajau să inventarieze suprafeţele administrate de către ADS. Obiectul acestui contract nu a fost îndeplinit. Din 2009 şi până în prezent reprezentanţii ADS nu au luat măsuri pentru a determina situaţia exactă a terenurilor pe care le gestionează.

Bunuri de la debitori nevalorificate

Conducerea ADS se mai face vinovată de faptul că în perioada 2009 – 2012 a luat măsuri asiguratorii de sechestru asupra bunurilor unor datornici în valoare de 38,3 milioane lei. ADS-ul trebuia să valorifice aceste bunuri, în sensul scoaterii lor la licitaţie. Până la momentul controlului, conducerea ADS şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul că nu a efectuat o evaluarea a acestor bunuri şi nu a organizat licitaţii pentru a le vinde.

Ca urmare a acestor fapt,e ADS înregistra la data de 31.03.2012 creanţe în valoare de 541.169.239 RON, aceştia reprezentând bani pe care trebuie să îi încaseze de la datornici, adică societăţi comerciale care au încheiat contracte de exploatare din punct de vedere agricol a terenurile proprietate privată a statului.

Pierdere de 10,7 milioane de lei pe an

În 2012, ADS mai deţine încă suprafeţe libere de contract totalizând 39.421 ha. Dacă aceste terenuri s-ar contracta s-ar putea încasa la bugetul statului o valoare anuală de 10.7 milioane lei. Conducerea ADS are ca obligaţii „gestionarea şi exploatarea terenurilor prin încheierea oricăror forme de contracte, de exploatare eficientă”.

Datoriile restante din anii precedenţi însumează 402.707.524 lei (creanţa necurentă). Aceste datorii sunt adunate de la cei ce au arendat terenuri agricole şi nu le-au plătit către ADS şi pe care ADS-ul are obligaţia să-i recupereze.

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...