Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump

Piețele europene s-au închis luni în creștere, deoarece optimismul investitorilor a fost alimentat de un raport care sugerează că tarifele din SUA ar putea fi mai puțin severe decât se temea anterior, stimulând sectorul auto.
Economica.net - mar, 07 ian. 2025, 07:31
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump

Sectorul auto a crescut cu aproape 3%, marcând cea mai bună performanță din peste un an.

Această creștere a venit ca răspuns la un raport Washington Post care indică faptul că echipa președintelui ales Donald Trump ia în considerare o strategie tarifară care să vizeze doar importurile esențiale, ușurând potențial presiunea asupra producătorilor de automobile europeni.

Cu toate acestea, Trump a negat ulterior raportul.

„Se pare că oficialii se pregătesc deja să reducă cele mai rele dintre promisiunile de campanie ale lui Trump prin restrângerea sferei de aplicare a tarifelor”, a declarat Kyle Chapman, analist piețe valutare la Ballinger Group. „Aceasta înseamnă o amprentă mai mică asupra comerțului global, un impact mai mic asupra inflației din SUA, mai puține restricții asupra ciclului de reducere a Fed și un șoc negativ de creștere mai mic pentru economia globală față de ceea ce se pregătea piața”.

Brandurile de lux cu legături puternice cu China au călărit și ele valul de optimism, cu LVMH, Hermes, Kering și Richemont în creștere între 2,4% și 4,5%.

Companiile din tehnologie au fost susținute de anunțul Microsoft privind o investiție substanțială de 80 de miliarde de dolari în centre de date pentru formarea modelelor AI până în 2025.

Pe măsură ce investitorii privesc în perspectivă, săptămâna promite un val de date economice, fiind așteptate rapoarte privind inflația din toată Europa.

Cifrele inițiale din Germania au arătat deja o creștere mai mare decât cea anticipată a inflației. În plus, sectorul serviciilor din Germania a cunoscut o ușoară creștere, chiar dacă zona euro mai extinsă s-a contractat pentru a doua lună consecutiv.

Piesa centrală a acestei săptămâni va fi raportul de vineri privind salariile non-agricole din decembrie, o măsură esențială pentru a evalua traiectoria ratei dobânzii a Rezervei Federale pentru 2025.

Acțiunile europene au rămas în urmă față de omologii americani în 2024, deoarece preocupările legate de încetinirea economiei, tulburările politice din Germania și Franța și amenințarea cu tarifele din partea administrației Trump au creat o perspectivă incertă.

Odată cu sfârșitul sezonului de sărbători, platformele de tranzacționare vor reveni la viață săptămâna aceasta, pe măsură ce investitorii și participanții de pe piață revin, promițând o renaștere a volumelor de tranzacționare după două săptămâni de activitate redusă, afectată de vacanță.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea de către Washington a CATL la o listă de firme despre care se spune că colaborarea cu armata chineză ar putea să-l pună pe fondatorul Tesla, Elon Musk, într-o situație dificilă,......
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva Republicii Moldova
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva ...
Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că "utilizează gazul ca armă" şi că duce un "război ...
Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova
Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova
Conducerea Premier Energy PLC informează piața în legătură cu faptul că filiala sa, Navitas, din Republica Moldova ...
Depozitele de gaze ale Europei se golesc cu viteză din cauza frigului. Au ajuns la 70% față de 86% anul trecut
Depozitele de gaze ale Europei se golesc cu viteză din cauza frigului. Au ajuns la 70% față de 86% anul trecut
Europa scoate gaze din rezervele sale cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, pe măsură ce vremea friguroasă creşte ...