Mesajul primarului Robu pentru angajaţii fabricii Nestle care se închide: Vă veţi găsi locuri de muncă, poate chiar mai bune decât până acum
„Îmi pare rău că se întâmplă aşa, îmi pare rău de oamenii respectivi, dar vreau să îi încurajez, să nu-şi facă probleme, pentru că din fericire în Timişoara se găsesc locuri de muncă şi poate vor ajunge să aibă locuri de muncă chiar mai bune. Presupun că e neplăcut, pentru că s-au obişnuit acolo, dar suntem într-o societate în care se întâmplă şi astfel de lucruri. Timişoara este în plină dezvoltare, se creează noi şi noi locuri de muncă şi nu se produc drame sociale când o firmă se închide”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Compania elveţiană Nestle avea în România doar fabrica de la Timişoara, fiind afectaţi de această decizie aproape patru sute de angajaţi.
Fabrica din Timişoara a fost achiziţionată de Nestle în anul 2000, iar în anul 2005, grupul elveţian Nestle a majorat cu 9 milioane de euro participarea la capitalul social al Nestle România, banii fiind direcţionaţi spre investiţii în produse şi mărci noi în cadrul Fabricii Joe din Timişoara, singura unitate deţinută de concernul Elveţiei în România.
Gigantul elveţian Nestle, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a bunurilor de larg consum, va închide singura fabrica pe care o deţine în România, la Timişoara, unde produce napolitanele Joe (brand românesc), potrivit ZF. Oficialii companiei spun că aproape 400 de persoane sunt afectate de decizia de a închide fabrica, până la sfârşitul lunii mai din acest an.
Nestlé România și-a anuntat pe 10 ianuarie intenția de a începe demersurile pentru închiderea unității sale de producție din Timișoara până la finalul lunii mai 2019. Conducerea a informat angajații cu privire la intenția de închidere a fabricii și a demarat discuțiile cu sindicatul și angajații pentru a găsi soluția cea mai potrivită pentru cele 388 de persoane vizate.
ZF a relatat iniţial că Nestle va închide fabrica din România şi va muta producţia în Ungaria.
„Inchiderea unităţii de producţie din Timişoara este o decizie extrem de dificilă, luată după analize amănunțite și după implementarea tuturor alternativelor. Pe plan local, Nestlé își desfășoară activitatea pe o piață care trece printr-o perioadă de schimbări rapide, caracterizată de noi tipare de consum și deficit de muncă, într-un mediu competitiv. Analizăm toate opțiunile pentru a oferi sprijinul necesar colegilor noștri. Prioritatea noastră constă în atenuarea acestei schimbări în raport cu angajații noștri,” a declarat Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România.
Fabrica din Timișoara a fost achiziționată de Nestlé în anul 2000 și are o producție anuală de peste 10.000 tone de dulciuri și cafea. Pentru a se adapta la contextul în schimbare, Nestlé a căutat o soluție sustenabilă care să ofere flexibilitatea necesară în producție pentru toate mărcile sale. Fabricarea produselor Nestlé va continua în alte locații în încercarea de a simplifica procesele și de a funcționa mai eficient, astfel încât consumatorii să nu fie afectați.
Cele 30 de persoane angajate la Nestlé Regional Cost Competence Centre din Timișoara – centrul de servicii financiare al Nestle – nu sunt afectate de această decizie și își vor continua activitatea într-o nouă locație în centrul orașului.
„Am inițiat un amplu proces de consultare cu angajații și cu sindicatul pentru a identifica cele mai bune soluții prin care putem să ne susținem oamenii în această perioadă. Explorăm toate căile posibile, de la asistență în găsirea de noi locuri de muncă sau în dobândirea abilităților necesare în procesul de reangajare și până la organizarea unor târguri de locuri de muncă în incinta fabricii. Angajații care vor fi disponibilizați vor beneficia de salarii compensatorii în funcție de vechimea lor în compani,”, a declarat Jackie Avery, Director Resurse Umane Nestlé România.
În același timp, Nestlé își reafirmă angajamentul față de piața din România, continuând investiția atât în mărci puternice, cât si în dezvoltarea sustenabilă a activității companiei în ansamblu. Nestlé isi va continua activitatea cu ajutorul echipelor din sediul central din București, biroul Regional Cost Competence Centre din Timișoara, și echipei de vânzări active în întreaga țară.
Nestlé a intrat pe piața din România în 1995 și a devenit unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de alimente şi băuturi. Portofoliul Nestlé România cuprinde o gamă largă de produse din diverse categorii: băuturi (NESCAFÉ, Nesquik), dulciuri (JOE, Nesquik, Kit Kat, Lion, After Eight, Smarties), produse culinare (Maggi), hrană pentru copii (Nestlé Infant Nutrition), Nestlé Professional – divizia de soluții „out of home”, batoane și cereale pentru micul dejun (Nestlé Fitness, Musli, Nesquik, Chocapic etc.) și hrană pentru animale (Purina).