Netcity Telecom, acuzată de monopol şi de majorarea abuzivă a tarifelor

Economica.net
28 02. 2013
cabuliuri_60390700

„La început, tariful de acces al unui operator la reţeaua Netcity, operată de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branşament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru”, a declarat joi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Bătrîneanu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, în cazul operatorilor mari, cum ar fi RCS&RDS sau UPC România, Netcity Telecom aplică un tarif de acces de 7,5 euro/kilometru/lună.

„Netcity Telecom nu este echidistant şi transparent. Operatorul reţelei metropolitane favorizează unii operatori, iar pe alţii, prin tarifele mari practicate, îi falimentează. După 10 ani de la liberalizarea pieţei telecomunicaţiilor, asistăm la instalarea unui monopol în Capitală”, a spus Bătrîneanu.

Şeful ANISP a mai spus că, prin libralizarea pieţei telecom, România a devenit una dintre ţările cu cele mai joase tarife la serviciile de telecomunicaţii, iar calitatea şi viteza de acces la Internet este superioară multor ţări dezvoltate din Europa.

„Aşa se întâmplă în Romania când un domeniu ajunge în top, trebuie să apară cineva să demoleze”, a afirmat şeful ANISP.

Potrivit lui Bătrîneanu, ANISP a sesizat aceste nereguli la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Din păcate, ANCOM, care, potrivit Legii 154/2012 are obligaţia să intervină în astfel de situaţii, ne-a trimis la Consiliul Concurenţei. ANISP a cerut autorităţii de reglementare din domeniu să prezinte tarifele pe care Netcity Telecom le aplică altor operatori, dar am fost refuzaţi. În urmă cu 10 zile, opt membri ai asociaţiei au deschis un litigiu la ANCOM. Potrivit legislaţiei, ANCOM este obligată să realizeze o analiză tehnico-economică a proiectului Netcity pentru a-i da avizul de conformitate”, a spus Bătrîneanu.

Cei opt operatori sunt GTS Telecom România, Ines Grup, Mediasat, Allnet, Digicom Systems, Asociaţia Interlan Internet Exchange (care reprezintă interesele reţelelor de cartier) Prime Telecom si Idilis.

„În cazul în care decizia ANCOM nu va respecta legea şi ne vom considera nedreptăţi, ne vom adresa justiţiei şi Consiliului Concurenţei. De asemenea, în luna aprilie ne vom întâlni cu Neelie Kroes, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul european pentru Agenda Digitală, căreia îi vom prezenta situaţia Netcity”, a spus şeful ANISP.

Bătrîneanu spune că, din calculele ANISP, Netcity Telecom ar trebui să solicite operatorilor care utilizează reţeaua Netcity un tarif de acces de cel mult 30 euro/kilometru/lună.

„Cu acest tarif, Netcity Telecom, care în urmă cu două luni a devenit şi furnizor de servicii telecom, îşi va recupera banii investiţi în acest proiect în cel mult zece ani şi, până la finalul contractului de concesiune, încheiat pe 49 de ani, va obţine un profit mai mult decât rezonabil”, a spus reprezentantul asociaţiei.

El a arătat majorarea tarifelor de acces la reţeaua Netcity va avea ca efect creşterea preţurilor pentru utilizatorii finali.

„De asemenea, competiţia este afectată grav, pe de o parte din cauza monopolului, care a impus taxe abuzive, iar pe de alta parte din cauza politicilor comerciale aplicate diferenţiat operatorilor”, a spus Bătrîneanu.

În replică, ANCOM spune că, încă dinaintea apariţiei Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii, autoritatea a urmărit cu „maximă atenţie” evoluţiile legate de implementarea proiectelor de acest gen şi a transmis Primăriei Capitalei, în februarie 2009, un set de observaţii şi comentarii cu privire la unele măsuri de implementare a proiectului.

„Conform Legii 154/2012, ANCOM îi revine atribuţia de a acorda avizul conform proiectelor de instalare de infrastructură realizate cu participarea/sprijinul autorităţilor administraţiei publice, cum este şi Netcity. ANCOM a primit în data de 29 noiembrie 2012 din partea Primăriei Capitalei o cerere de emitere a avizului conform pentru condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul la infrastructura Netcity al furnizorilor de reţele de comunicaţii. La solicitarea ANCOM, în data de 15 ianuarie 2013, Primăria a completat cererea iniţială cu o serie de documente esenţiale”, se arată într-un răspuns al biroului de relaţii publice al ANCOM.

De asemenea, se mai spune în răspuns, ANCOM a primit, în data de 18 februarie, o solicitare din partea ANISP prin care asociaţia a solicitat intervenţia autorităţii în sensul reglementării anumitor aspecte ale relaţiilor contractuale dintre Netcity Telecom şi ceilalţi furnizori de reţele de comunicaţii.

„În acest moment, ANCOM analizează cu responsabilitate, ca întotdeauna, solicitările, documentele depuse de părţi şi prevederile legale aplicabile, urmând a identifica soluţiile legale adecvate în cel mai scurt timp posibil. (…) Oricând însă, de la semnarea contractelor cu Netcity, ANISP ar fi putut sesiza Consiliul Concurenţei dacă a considerat comportamentul Netcity ca fiind abuziv pentru că singura autoritate care poate interveni pentru a sancţiona posibile abuzuri de poziţie dominantă de piaţă este Consiliul Concurenţei”, se mai spune în răspuns.

La rândul ei, UTI Grup, unul dintre acţionarii Netcity Telecom, se arată surprinsă de declaraţiile ANISP şi spune că reţelele membrilor asociaţiei sunt, în mare parte, amplasate „ilegal” în spaţiul aerian sau pe faţadele clădirilor din Bucuresti.

„Dezvoltarea serviciilor menţionată de preşedintele ANISP a avut loc şi datorită dezvoltării fără precedent a reţelelor de telecomunicaţii, fără costuri de închirirere sau ocupare a domeniului public. În aceste condiţii, orice tarif pentru închirierea infrastructurii este mare pentru cei care continuă să folosească domeniul public fără a plăti taxe, în timp ce o parte a industriei a înţeles necesitatea folosirii unei infrastructuri legale”, se arată într-un răspuns transmis de biroul de presă al UTI Grup.

În privinţa tarifului de închiriere practicat de Netcity Telecom şi catalogat discriminatoriu de ANISP, UTI Grup susţine că acesta este public şi aplicat operatorilor într-un mod transparent.

„Nu există diferenţe de genul 7,5 euro/km versus 85 euro/km. Tariful de închiriere este stabilit de contractul de concesiune şi a fost determinat prin studiu de fezabilitate aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi în baza căruia concesionarul şi-a construit oferta cu care a câştigat licitaţia pentru dezvoltarea proiectului şi este acelaşi pentru toţi operatorii”, se spune în răspuns.

De asemenea, UTI Grup susţine că, în privinţa existenţei unei situaţii de monopol a reţelei Netcity, Consiliul Concurenţei s-a pronunţat şi a indicat contrariul.

„Nu suntem noi în măsură să contrargumentăm. Mai mult, în baza Legii 154/2012, ANCOM studiază proiectul Netcity, urmând a se pronunţa asupra caracteristicilor lui. (..) Proiectul Netcity generază venituri pentru Primăria Capitalei prin redevenţa plătită, valoarea acesteia depăşind până în acest moment un million de euro”, se menţionează în răspunsul UTI Grup.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) este o organizaţie profesională neguvernamentală şi nonprofit, constituită în 2001, din iniţiativa a 12 dintre cei mai mai importanţi furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care Euroweb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, INES.

În prezent, organizaţia are un număr de 38 de membri cu drepturi depline şi membri asociaţi.

Scopul ANISP este acela de a promova şi sprijini intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice (inclusiv Internet) în România. Din 2009, ANISP este membră EuroISPA, organizaţie pan-europeană a asociaţiilor naţionale ale ISP-urilor.

Contractul pentru realizarea reţelei NetCity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primăria Bucureşti şi UTI Systems, alături de Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private.

Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro şi ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunţa finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reţeaua Netcity, în zona Unirii.

Acţionarii Netcity Telecom sunt eUTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% şi UTI Grup – 0,01%, controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

În 2011, afacerile societăţii s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.