„Vom anula stagiunea din această toamnă şi vom solicita plasarea sub incidenţa legii falimentului, dacă nu vom obţine fondurile necesare pentru a ne finanţa stagiunea până la miezul nopţii de luni”, a anunţat weekendul trecut directorul artistic al instituţiei, George Steel. Luni dimineaţă, instituţia reuşise să adune doar 2 milioane de dolari din cele 7 milioane de dolari necesare.
New York City Opera (NYCO), denumită „Opera poporului”, a fost înfiinţată în 1944, cu obiectivul de a face ca muzica de operă să devină accesibilă unui public cât mai larg, cu bilete vândute la preţuri rezonabile.
Tenorul Placido Domingo şi soprana americană Beverly Sills şi-au lansat carierele, în anii ’60, în această operă.
Instituţia se confruntă de câţiva ani cu dificultăţi financiare persistente, iar consiliul de administraţie a decis săptămâna trecută să ceară falimentul dacă nu va reuşi să adune cele 7 milioane de dolari.
Spectacolul de sâmbătă seară – „Anna Nicole”, compus de Mark-Anthony Turnage, susţinut la Academia de muzică din Brooklyn – a avut o încărcătură emoţională deosebită. Mulţi dintre muzicieni aveau lacrimi în ochi atunci când au revenit pe scenă pentru a saluta publicul, considerând că acela a fost ultimul spectacol realizat de NYCO.
Tenorul Placido Domingo a declarat că regretă dispariţia anunţată a acestei instituţii prestigioase din peisajul cultural-artistic newyorkez.
„Eu sunt doar unul dintre numeroşii interpreţi care au beneficiat de o pregătire profesională şi de încurajări esenţiale în această companie artistică în cei 70 de ani de existenţă ai ei”, a declarat tenorul spaniol pentru Wall Street Journal.
„Este îngrozitor de trist faptul că un oraş atât de mare şi de bogat cum este New York nu poate să susţină o a doua instituţie de Operă, care este capabilă să îşi asume riscuri cu repertoriul, să angajeze interpreţi relativ lipsiţi de experienţă şi să producă experimente artistice pe care o instituţie uriaşă precum Met (Metropolitan Opera, principala Operă din New York, n.r.) pur şi simplu nu poate să le facă”, a adăugat Placido Domingo.
New York City Opera, care oferea totodată programe educative pentru mii de copii, a făcut parte din Lincoln Center din 1966 până în 2010, dar dificultăţile financiare au obligat-o să îşi mute sediul în Manhattan şi să îşi reducă substanţial producţia artistică.