New York şi Singapore, cele mai scumpe orașe din lume în 2022

01 12. 2022
new york

Liderul de anul trecut în acest clasament, Tel Aviv, a coborât pe locul al treilea, în timp ce Sydney a ajuns în top 10, iar Moscova şi St. Petersberg au urcat 88 de locuri, în urma sancţiunilor şi preţurilor mari ale petrolului, a constatat raportul EIU privind costul vieţii la nivel mondial, relatează ziarul britanic The Guardian, citat de News.ro.

Capitala Venezuelei, Caracas, înregistrând o creştere a preţurilor de 132% în 2022, a fost cu mult în scădere faţă de rata hiperinflaţiei din 2019, de peste 25.000%, dar care a rămas prea mare pentru a fi inclusă în sondaj. Inflaţia medie de 8,1% în monedă locală a fost cea mai ridicată din mai mult de două decenii în care au fost realizate sondajele, şi cu 3,5% mai mult faţă de anul trecut şi 1,9% în 2020.

O monedă mai puternică a fost unul dintre factorii pentru care oraşele au urcat în clasament. Şase dintre cele mai scumpe oraşe (după cele două oraşe ruseşti) au fost oraşe din SUA, conduse de Atlanta, care a trecut de pe locul 42 pe locul 46 în clasamentul celor 172 de oraşe incluse în sondaj. Dolarul american s-a consolidat brusc faţă de aproape toate monedele, deoarece Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor şi a semnalat mai multe creşteri viitoare.

Oraşele din ţările în care moneda lor a scăzut s-au numărat printre cele care au coborât pe lista celor mai scumpe oraşe. Tokyo şi Osaka din Japonia s-au numărat printre cele zece oraşe care au avut cele mai mari scăderi, ajungând pe locurile 37 şi respectiv 43, faţă de locurile 13 şi 10, pe care le-au ocupat în 2021.

Stockholm şi Luxemburg au coborât cel mai mult în sondaj, ambele pierzând 38 de locuri, ajungând pe 99 şi 104. Oraşul sirian Damasc şi oraşul Tripoli din Libia şi-au păstrat locurile de cele mai ieftine oraşe.

Poziţia oraşului Singapore în fruntea clasamentului nu a reprezentat o surpriză prea mare. Oraşul-stat a fost al doilea cel mai scump oraş în 2021 şi numărul 1 în opt din ultimii 10 ani. Anul acesta a fost prima dată când New York a fost clasat pe locul 1.

Cele trei oraşe din Marea Britanie incluse în sondaj au coborât toate în clasament, Londra fiind acum pe locul 28, în comparaţie cu poziţia 17, pe care a ocupat-o în 2021. Edinburgh s-a clasat pe locul 46, în scădere de la 27, iar Manchester este pe locul 73, comparativ cu locul 41, pe care s-a clasat anul trecut.

Oraşele australiene au urcat în general în clasament, Sydney ajungând de pe locul 14, ocupat anul trecut, pe locul 10 în 2022. Melbourne a trecut pe locul 15 de pe locul 16 anul trecut, în timp ce Brisbane este pe locul 32, de la 36. În schimb, Perth a coborât două locuri, până pe 73.

Creşterea inflaţiei la nivel global şi invazia lansată de Moscova în Ucraina au cauzat întreruperi ale aprovizionării cu mărfuri-cheie, în special alimente. Sancţiunile ulterioare impuse Rusiei au determinat creşteri suplimentare ale preţurilor la petrol, gaze şi alte surse de energie.

Creşterea preţurilor combustibului a reprezentat cel mai mare factor pentru o inflaţie ridicată. În medie, un litru de combustibil a fost cu 22% mai scump în moneda locală decât cu un an în urmă.

Preţurile gazelor şi energiei electrice au fost cu 29% mai mari în oraşele din vestul Europei, sau aproape triplu faţă de creşterea medie de 11% la nivel global, în timp ce regiunea se străduia să găsească alternative la energia rusă.

În schimb, creşterea ”modestă” a preţului bunurilor şi serviciilor recreative ”poate reflecta o cerere mai slabă, deoarece consumatorii se concentrează asupra cheltuielilor esenţiale”, potrivit EIU.

Potrivit EIU, creşterile costurilor se vor atenua în 2023, în lipsa unor calamităţi neprevăzute, pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor elimină o parte din presiunea cererii şi blocajele lanţului de aprovizionare încep să se atenueze.

Vestea bună este că preţurile pot începe să scadă în unele ţări pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

”Cu excepţia cazului în care războiul din Ucraina se intensifică, estimăm că preţurile materiilor prime pentru energie, alimente şi provizii precum metalele vor scădea brusc în 2023, comparativ cu nivelurile din 2022, deşi este probabil să rămână mai ridicate decât nivelurile anterioare”, se arată în raport.

Preţurile mărfurilor la nivel global ar trebui să crească cu încă 6,5% în 2023, dar o scădere a ritmului de la 9,4% înregistrată în 2022.