New York Times autentifică o înregistrare video care acreditează ipoteza că o rachetă a doborât avionul Boeing din Iran

Ziarul american New York Times a publicat joi o înregistrare video despre care afirmă că ar fi autentificat-o şi care "arată o rachetă lovind un avion în apropiere de aeroportul din Teheran în momentul şi locul în care un avion ucrainean s-a prăbuşit".
Economica.net - vin, 10 ian. 2020, 06:49

Miercuri dimineaţă, un avion al unei companii ucrainene s-a prăbuşit în apropiere de Teheran, toate cele 176 de persoane aflate la bord, între care 63 de canadieni, pierzându-şi viaţa.

Responsabili americani „de nivel ridicat de încredere” afirmă că iranienii au doborât avionul din eroare, a declarat un oficial de la Washington, sub rezerva anonimatului. El a spus că două rachete trase de un sistem de apărare aeriană iranian de tip SA-15 au doborât avionul de linie.

Sateliţi americani, destinaţi să urmărească lansările de rachete, au detectat tirul interceptorului iranian cu rază scurtă de acţiune. Agenţiile de informaţii americane au interceptat ulterior comunicaţii iraniene confirmând că sistemul SA-15 făcuse să cadă avionul de linie ucrainean, conform New York Times.

 

Această ipoteză este susţinută de premierul canadian Justin Trudeau şi de şeful guvernului britanic Boris Johnson, care a folosit acest prilej pentru a-şi reitera apelul către părţile la o urgentă „dezescaladare pentru a reduce tensiunile în regiune”.

Iranul respinge acest scenariu. Referindu-se la articole publicate în SUA cu privire la rachetă şi citând ca surse responsabili neindentificaţi de la Pentagon, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, deplânge faptul că unele media „difuzează cu entuziasm informaţii” pregătite conform „metodelor cunoscute care relevă manipulare psihologică”, potrivit AFP.

Rabii acuză guvernul american că se serveşte de durerea familiilor îndoliate pentru a „răsuci cuţitul în rănile lor” cu scopul „de a-şi servi interesele în această operaţiune psihologică”, conform agenţiei franceze de presă.

El a indicat că Franţa, în calitate de ţară care a fabricat motorul aparatului (prin compania Safran) „poate lua parte la anchetă”.

– Agenţia americană responsabilă de securitatea transporturilor NTSB a anunţat joi că a primit o notificare din partea autorităţilor aeriene civile iraniene pentru a ancheta cauzele prăbuşirii unui Boeing ucrainean la puţin timp după decolarea sa de la Teheran miercuri, potrivit AFP.

„NTSB continuă să urmărească situaţia în jurul prăbuşirii avionului şi să evalueze nivelul său de participare la anchetă. La fel ca în orice anchetă în care NTSB este implicată, agenţia nu face speculaţii asupra cauzelor prăbuşirii”, indică agenţia într-un comunicat.

Urmând regulile Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale, NTSB a desemnat un reprezentant cu titlul de a ancheta această catastrofă, care a costat viaţa a 176 de persoane, în majoritate iranieni şi canadieni.

Premierul canadian Justin Trudeau a afirmat joi că Boeing 737-800 al companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) fusese doborât fără îndoială de o rachetă iraniană, probabil din eroare, bazându-se pe surse ale serviciilor de informaţii canadiene şi aliate.

Iranul a cerut Canadei să-i furnizeze informaţiile sale, făcând aluzie la „regizări îndoielnice”.

Donald Trump la rândul său a exprimat „îndoieli” cu privire la ipoteza unei defecţiuni tehnice. „Am sentimentul că ceva teribil s-a petrecut”, a spus el, evocând o posibilă „eroare”.

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat joi că mai multe surse din cadrul serviciilor de informaţii, inclusiv canadiene, afirmă că Boeingul 737, care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran, a fost „doborât de o rachetă iraniană sol-aer”, probabil dintr-o eroare, potrivit France Presse.

„Avem informaţii din surse multiple, în special ale aliaţilor noştri şi ale propriilor noastre servicii” care „indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Aceasta nu s-a făcut poate intenţionat”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Cum făcuse şi în ajun, premierul canadian a estimat că aceste ultime evoluţii „întăresc necesitatea unei anchete aprofundate în acest caz”.

„Aşa cum am spus ieri, canadienii au întrebări care merită răspunsuri”, a insistat Trudeau.

Catastrofa, care a provocat moartea a 176 de persoane, în majoritate iraniano-canadieni, a survenit la puţin timp după tiruri de rachete lansate de Teheran asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak.

Fără a se arăta la fel de explicit, preşedintele american Donald Trump îşi exprimase puţin mai devreme „îndoielile” cu privire la ipoteza unei defecţiuni mecanice. „Am sentimentul că ceva teribil s-a petrecut”, declarase el, evocând o posibilă „eroare”.

Autorităţile iraniene afirmă, la rândul lor, că „zvonurile” potrivit cărora avionul companiei Ukraine Airlines International ar fi fost doborât de o rachetă „nu au niciun sens”.

Avionul de linie ucrainean decolase miercuri dimineaţa din Teheran în direcţia Kiev, prăbuşindu-se după două minute.

Circa 50 de experţi ucraineni au sosit joi la Teheran pentru a participa la anchetă şi, în special, la decriptarea cutiilor negre ale aparatului.

„La un moment dat, ei vor transmite cutiile negre, ideal ar fi companiei Boeing, dar dacă le dau Franţei sau unei alte ţări, va merge şi asta”, a afirmat Donald Trump.

O anume confuzie domneşte cu privire la soarta acestor cutii negre, cruciale pentru investigaţiile viitoare.

Miercuri, agenţia Mehr, apropiată ultraconservatorilor, a citat cuvintele lui Ali Abdezaleh, preşedintele Organizaţei Aviaţiei Civile Iraniene (CAO), potrivit cărora Iranul nu va preda cutiile negre americanilor.

Joi, Ministerul iranian al Transporturilor a respins „zvonurile referitoare la refuzul Iranului de a transmite cutiile negre SUA”.

Doar câteva ţări, între care SUA, dar şi Germania şi Franţa au capacităţile tehnice de a analiza cutiile negre.

Această catastrofă aeriană este cea mai sângeroasă în care sunt implicaţi canadieni după atentatul împotriva unui Boeing 747 al Air India în 1985, în care şi-au pierdut viaţa 268 de canadieni.

Ţară gazdă pentru o importantă diaspora iraniană, Canada a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul în 2012, reproşând Republicii Islamice sprijinul pe care îl acordă guvernului Bashar al-Assad în Siria.

Kievul examinează diferite ipoteze de lucru, printre care un tir antiaerian cu rachetă, explozia unei bombe plasate la bord şi o coliziune cu o dronă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a decretat joi o zi de doliu naţional, promiţând stabilirea adevărului asupra acestei tragedii.

Ucraina a cerut, de altfel, un „sprijin necondiţionat” din partea ONU pentru experţii său cu scopul ca ancheta să poată fi dusă până la capăt.

Potrivit unui raport de anchetă preliminar al aviaţiei civile iraniene, martori oculari ar fi raportat că un incendiu ar fi fost observat în avion.

CAO lasă să se înţeleagă că printre martorii incendiului figurează persoane la sol şi altele la bordul unui aparat care s-ar fi aflat deasupra Boeing-ului în momentul declanşării tragediei.

După această declanşare a focului din cauze încă nedeterminate, avionul şi-a schimbat direcţia şi, potrivit CAO, era „pe drum de întoarcere la aeroport” când s-a zdrobit într-un parc de agrement în apropiere de Shahriar, oraş situat la 20 km vest de Teheran.

Compania Boeing, afectată de un scandal legat de aparatele sale 737 MAX reţinute la sol de zece luni, a indicat că este „gata să ajute ancheta prin toate mijloacele necesare”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...