Dacă propunerea Pentagonului este acceptată de executivul american, SUA vor amplasa pentru prima dată armament greu în aceste ţări care au aderat recent la NATO şi care, înainte de căderea Zidului Berlinului, făceau parte din sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, scrie cotidianul, citând surse americane şi aliate anonime.
Este vorba de a linişti ţările baltice şi celelalte ţări din Europa de Est, foarte îngrijorate după anexarea Crimeii şi luptele din Ucraina, unde separatişti proruşi contestă autoritatea Kievului în estul ţării.
Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi înarmează pe separatişti şi că a desfăşurat trupe regulate pentru a le veni în ajutor.
Potrivit New York Times, propunerea trebuie să primească acceptul secretarului american al apărării, Ashton Carter, şi al Casei Albe. Cotidianul adaugă că unii aliaţi ai NATO sunt îngrijoraţi de reacţia Rusiei.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de zarul american, subliniază că încă nu a fost luată nicio decizie.
Oficiali care au dat informaţii cotidianului sunt de părere că Pentagonul va da unda verde înainte de o reuniune a miniştrilor apărării din ţările NATO, prevăzută în această lună la Bruxelles.
În stadiul actual al planurilor Pentagonului, echipament pentru circa 150 de soldaţi (o companie în armata americană) va fi depozitat în fiecare din cele trei ţări baltice.
Echipament pentru o companie sau un batalion (circa 750 de militari) va fi amplasat în Polonia, România, Bulgaria şi, posibil, în Ungaria, au precizat aceste surse.