New York Times susține că ultimul atac SUA cu dronă din Afganistan a lovit în locul mașinii unui terorist, mașina unui ong-ist care transporta apă

Cotidianul New York Times (NYT) a publicat vineri o anchetă care contestă versiunea armatei americane în legătură cu ultima sa lovitură din Afganistan, indicând că este posibil să fi ucis nu un jihadist cu o maşină încărcată cu explozivi, ci un lucrător al unui ONG care transporta bidoane cu apă, notează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 11 sept. 2021, 15:46
New York Times susține că ultimul atac SUA cu dronă din Afganistan a lovit în locul mașinii unui terorist, mașina unui ong-ist care transporta apă

La 29 august, Statele Unite au distrus un vehicul la Kabul, într-o lovitură aeriană cu dronă, afirmând că „era încărcat cu explozivi” şi susţinând că ar fi dejucat o tentativă de atentat a grupării Stat Islamic (SI).

Familia şoferului vehiculului, Ezmarai Ahmadi, a declarat pentru AFP, a doua zi după lovitură, că zece persoane, majoritatea copii, au fost ucise.

Potrivit cotidianului american, care se bazează pe imagini de la camerele de supraveghere şi interviuri, deplasările lui Ezmarai Ahmadi în ziua loviturii, considerate suspecte de armata americană, au corespuns unei zile de lucru obişnuite.

NYT a indicat, de asemenea, pe baza filmărilor unei camere de supraveghere, că portbagajul maşinii era foarte probabil umplut cu bidoane de apă pe care bărbatul le aducea acasă.

Jurnalul a contestat, pe baza interviurilor cu experţi, versiunea armatei americane potrivit căreia lovitura ar fi provocat detonarea secundară a unor explozivilor depozitaţi în portbagajul vehiculului.

Întrebat despre dezvăluirile NYT, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a indicat că ancheta continuă şi a dat asigurări că „nicio armată din lume nu doreşte mai mult decât cea americană să evite victimele civile”.

„Lovitura s-a bazat pe o informaţii bune şi continuăm să credem că a împiedicat o ameninţare iminentă împotriva aeroportului”, a spus el într-o scurtă declaraţie.

Atacul Statelor Unite a avut loc la câteva zile după ce un kamikaze al SI a declanşat o explozie masivă la intrarea în aeroportul din Kabul, ucigând aproximativ 100 de afgani, precum şi 13 membri ai serviciilor americane.

Armata SUA a părăsit Afganistanul la 30 august, după douăzeci de ani de război, reaminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul său îi vizează pe micii producători, „sclavul salariat cocoşat de credite, vânzătorul de la hipermarketul străin”
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Răspunsul la întrebarea de ce a primit cele mai......
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau ...
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...