Notificarea de subscriere transmisă de Nextebank a fost acceptată de Directoratul Băncii Comerciale Carpatica, care a convenit participarea Nextebank la capitalul BCC.
‘Avem plăcerea să anunţăm acceptul Nextebank de a subscrie la capitalul social şi de a deveni acţionar semnificativ al Băncii Comerciale Carpatica. În baza mandatului încredinţat de către acţionari, Directoratul Băncii Comerciale Carpatica a acceptat notificarea de subscriere. Nextebank şi-a exprimat intenţia de a pune în discuţia acţionarilor fuziunea celor două bănci care împărtăşesc o strategie şi o abordare comună, punând accent asupra satisfacerii nevoilor financiare ale clienţilor de tip IMM şi persoane fizice. După finalizarea fuziunii (după aprobarea sa în AGA), banca fuzionată va continua eforturile de îmbunătăţire a nivelului serviciilor furnizate clienţilor folosind reţeaua de unităţi teritoriale nou creată şi gama extinsă de produse şi servicii bancare. Având în vedere excesul de lichiditate al Băncii Comerciale Carpatica vom analiza în continuare piaţa locală pentru a identifica potenţiale achiziţii viitoare’, a declarat Johan Gabrieis, director general al BCC.
Conform unor hotărâri ale acţionarilor din iunie şi, respectiv, octombrie 2015, acţiunile nesubscrise de acţionarii BCC în cadrul dreptului de preferinţă la majorarea capitalului social au fost oferite spre subscriere investitorilor în cadrul unui plasament privat.
Deoarece fondul de investiţii JC Flowers nu a subscris în cadrul plasamentului privat, directoratul BCC a început să caute alţi investitori interesaţi să subscrie.
Nextebank a acceptat astfel să subscrie toate acţiunile oferite în cadrul plasamentului privat, în număr de 986.663.916 acţiuni BCC nou emise, la un preţ de 0,1001 lei/acţiune, în anumite condiţii. Nextebank va beneficia de o perioadă de exclusivitate, în cursul căreia BCC nu va acţiona în sensul atragerii unui investitor concurent.
De asemenea, BCC şi-a asumat obligaţia de a-şi desfăşura activitatea în conformitate cu legislaţia şi cu îndeplinirea tuturor solicitărilor/instrucţiunilor primite de la Banca Naţională, de a menţine activitatea în parametrii normali, fără a opera modificări în ceea ce priveşte natura sa, obiectul şi maniera de desfăşurare, de a nu aduce nicio modificare importantă sau întrerupere a activităţii, de a nu încheia vreun contract sau vreo tranzacţie în afara cursului normal normal al activităţii cu o valoare mai mare de 100.000 euro, de a nu iniţia sau încheia acte de tranzacţie sau să nu consimtă încheierea de a acte de tranzacţie cu privire la proceduri judiciare privind activitatea băncii cu o valoare mai mare de 100.000 euro, cu excepţia colectării datoriilor.
BCC îşi mai asumă ca, exceptând ofertele de muncă existente la data ofertei, să nu angajeze, concedieze (fără motive întemeiate) sau să nu aducă modificări majore termenilor şi condiţiilor contractelor de muncă sau de altă natură aplicabile oricărui director sau manager senior al băncii, să nu acorde noi împrumuturi sau să le prelungească pe cele existente, să-şi asume alte angajamente similare faţă de aceştia sau faţă de alţi salariaţi în condiţii mai favorabile decât cele acordate terţilor, în sumă de peste 100.000 euro /an la nivelul băncii.
Totodată, BCC şi-a asumat să nu numească persoane în poziţiile principale de conducere, cu excepţia cazului în care contractul de management sau de muncă încetează, să nu aprobe majorarea sau reducerea capitalului social sau să nu modifice tipul de acţiuni, drepturile ataşate acestora, să nu creeze o nouă clasă de acţiuni şi să nu emită sau să răscumpere acţiuni, să nu aprobe şi să nu iniţieze orice paşi în vederea reorganizării, fuziunii, divizării, lichidării, intrării în insolvenţă sau lichidării băncii şi să nu încheie orice aranjament voluntar cu creditorii săi.
Banca Comercială Carpatica va trebui să nu declare, plătească sau să realizeze vreo distribuţie de dividende, bonusuri sau vreo altă distribuţie de capital sau de venituri către acţionari, să nu achiziţioneze acţiuni sau titluri emise de către o altă societate sau obligaţiuni convertibile în acţiuni, să nu decidă înlocuirea sistemului IT etc.
‘Restricţiile se aplică mutatis mutandis tururo filialelor Băncii Carpatica’, se menţionează în raport.
Pentru supravegherea respectării acestor obligaţii, Nextebank are dreptul să desemneze două persoane în calitate de observatori, care vor semna un acord de confidenţialitate.
Încălcarea de către BCC a obligaţiilor aferente perioadei de exclusivitate sau nerealizarea până la 15 martie 2016 de către BCC a obligaţiilor legate de implementarea achiziţiei propuse (neefectuarea formalităţilor legate de înregistrarea şi finalizarea majorării de capital social ce va incluse acţiunile subscrise Nextebank) va atrage obligaţia BCC de a plăti, la cererea Nextebank, o despăgubire în cuantum de un milion de euro.
‘În cazul în care majorarea de capital nu este finalizată până la şi inclusiv data de 15 martie 2016 (inclusiv prin înregistrarea Nextebank la Depozitarul Central ca proprietar al acţiunilor ce fac obiectul achiziţiei propuse) din motive ce nu ţin de culpa Nextebank, la solicitarea acesteia din urmă, părţile (BCC şi Nextebank) vor proceda cu bună credinţă, vor coopera şi vor îndeplini toate formalităţile, în conformitate cu legislaţia relevantă, pentru a determina întoarcerea/reversarea achiziţiei propuse, astfel încât acţiunile obiect al achiziţiei propuse să fie returnate către BCC, iar aportul în numerar aferent Nextebank la capitalul BCC să fie reuturnat către acesta’, se precizează în raport.
Nextebank urmează să depună în faţa autorităţilor relevante (BNR, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Consiliul Concurenţei) toate solicitările de autorizare/avize necesare în legătură cu dobândirea de către Nextebank a participaţiei în BCC.
De asemenea, Nextebank şi-a exprimat intenţia ca, după finalizarea achiziţiei şi obţinerea autorizaţiilor din partea autorităţilor, să repună în discuţia acţionarilor BCC propunerea de implementare a unei fuziuni prin absorbţie absorbţia Nextebank de către BCC.
‘În legătură cu această eventuala fuziune Nextebank ne-a informat că acesta a finalizat tranzacţiile de achiziţie a liniei de afaceri şi a acţiunilor Patria Credit, a demarat procesul de reconstrucţie a forţei de vânzări în vederea dezvoltării activităţii bancare în segmentele ţinta de clientelă – IMM, afaceri mici şi retail, şi a finalizat negocierile pentru realizarea unui proiect complex de vânzare a serviciilor şi produselor bancare prin reţeaua Poştei Române (Compania Naţională Poşta Română) care, în prezent, se află în faza finală de obţinere a aprobării de către Banca Naţională a României şi care se estimează a fi lansat în Mai 2016’, se mai menţionează în raportul remis BVB.
Potrivit reprezentanţilor Nextebank, urmare a fuziunii, Banca Carpatica va avea două linii strategice de creştere, care vor fi susţinute cu capital şi know-how de către acţionarii curenţi ai Nextebank şi care vor contribui astfel la creşterea de valoare a participaţiilor acţionarilor în noua bancă.