„Sunt mulţi investitori, peste zece, care şi-au exprimat interesul faţă de privatizarea Poştei, care au solicitat informaţii suplimentare în legătură cu acest proces. Nu pot să divulg numele investitorilor pentru s-au încheiat acorduri de confidenţialitate, în condiţiile în care sunt listaţi la bursă”, a spus Nica.
El a adăugat că, prin caietul de sarcini, Guvernul va impune investitorilor care vor participa la licitaţie să depună o garanţie în valoare de două milioane euro, care să împiedice repetarea situaţiei de la Oltchim.
Cât valorează Poşta Română în anul privatizării
„Caietul de sarcini va costa 50.000 de euro, la care se adaugă garanţia de două milioane de euro. Prin aceste măsuri vrem să împiedicăm participarea acelor persoane fizice sau entităţi juridice care au avut un comportament inadecvat în cadrul altor procese de privatizare”, a spus ministrul, întrebat dacă vor fi impuse condiţii care să blocheze accesul lui Dan Diaconescu la privatizarea Poştei.
Anul trecut, Diaconescu a fost declarat câştigător al licitaţiei pentru preluarea Oltchim, dar nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro, astfel că tranzacţia nu s-a finalizat, iar ulterior combinatului chimic a intrat în insolvenţă.
Poşta Română va fi privatizată prin majorare de capital. Guvernul va selecta investitorii eligibili până la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat până la mijlocul lunii iunie 2013.
Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.
Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.
În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.
Compania avea la sfârşitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.