Nica: România are atuuri importante în domeniul ITC, care pot atrage investitori străini
„La nivel mondial, România se plasează pe locul 3 sau 4 în privinţa vitezei de transfer a datelor din lume. O infrastructură telecom bine pusă la punct ajută la dezvoltarea afacerilor, la dezvoltarea de noi produse în domeniul ITC. Un alt atu este resursa umană, una creativă şi bine pregatită. România ocupă prima poziţie în Europa şi a şasea la nivel internaţional în privinţa numărului de persoane certificate în domeniul IT raportat la numărul de locuitori. De asemenea, 95% dintre studenţi cunosc limba engleză, iar 30% vorbesc două limbi străine. Toate acestea au determinat importante grupuri internaţionale din domeniul IT&C să deschidă subsidiare în România, unde îşi desfăşoară activitatea mii de angajaţi”, a spus Nica, prezent la a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est, care se desfăşoară la Bucureşti.
Ministrul a mai spus că un alt atu îl reprezintă climatul investiţional, pe care l-a catalogat ca fiind prietenos.
„Cota de impozitare a profitului este una redusă, respectiv 16%. De asemenea, veniturile din salarii realizate ca urmare a activităţii de creare de programe pentru calculator nu sunt supuse impozitării. Un alt avantaj al României îl constituie dimensiunea pieţei, fiind cea mai mare din Europa de Sud-Est şi a doua din Europa Centrală şi de Sud-Est. De asemenea, România se situează la confluenţa marilor rute comerciale şi este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a afirmat Nica.
El a adăugat că România este a treia ţară din Uniunea Europeană care a lansat comercial servicii de telecomunicaţii mobile din generaţia a patra (4G).
„România adoptă imediat tot ce este nou şi în trend în domeniul IT&C, iar consumatorii sunt sofisticaţi, cumpără tot ce înseamnă gadget-uri şi terminale mobile, aşa cum s-a întâmplat în perioada Black Friday, când au fost vândute peste 45.000 de tablete”, a spus Nica.
În opinia minstrului, potenţialul investitor străin are acces pe piaţa romanească la servicii IT de calitate, furnizate la un preţ competitiv şi pe un suport tehnic „uimitor”.
„România are peste 8.000 de firme care activează în domeniul software, deci aici poţi să găseşti competenţă la un preţ competitiv, pe un suport tehnic uimitor”, a spus Nica.