„Împreună cu Ministerul Apărării am reuşit să eliberăm spectrul de frecvenţă mult mai devreme decât ar fi trebuit. Astfel, din luna mai, spectrul de 800 MHz este complet la dispoziţia operatorilor, iar începând cu luna iulie, practic cea mai mare parte a spectrului 1.800 şi 2.600 MHz, ceea ce înseamnă că fiecare operator va putea să-şi facă o planificare şi o dezvoltare a reţelei, dar şi să utilizeze aceste noi tehnologii. Câştigătorii vor fi utilizatorii din România şi implicit economia României”, a spus Dan Nica.
Prezent la eveniment, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a menţionat că promovarea inovaţiei şi stimularea investiţiilor în reţelele din România reprezintă principalele priorităţi ale Autorităţii.
„ANCOM face acest lucru în două moduri: în primul rând prin promovarea concurenţei, pentru că acesta este motorul care duce la investiţii şi la inovaţie şi în al doilea rând prin punerea la dispoziţia operatorilor a acelor resurse prin care îşi pot dezvolta reţelele. Prin licitaţia de spectru am pus la dispoziţia operatorului dublul spectrului pe care îl aveau până acum şi am devenit şi furnizor de cunoştinţe către alte ţări în Europa, care vin să întrebe cum s-a organizat această licitaţie, ceea ce creşte credibilitatea României pe plan internaţional, la ceea ce facem noi în domeniul comunicaţiilor”, a adăugat Marinescu.
Din luna aprilie, operatorul Cosmote România va furniza servicii de telecomunicaţii 4G în Bucureşti şi alte câteva oraşe, cei interesaţi putând teste aceste servicii în magazinul Cosmote din Băneasa Shopping City Bucureşti, care vor fi disponibile în curând şi în oferta comercială a operatorului.
Şeful Cosmote România, Stefanos Theocharopoulos, a declarat că operatorul deţine cea mai bună reţea de date din România şi că în curând va oferi clienţilor săi posibilitatea de a beneficia şi de tehnologia 4G, în câteva oraşe, inclusiv Bucureşti, fără a preciza care vor fi aceste oraşe.
‘Noi nu jucăm Monopoly. Nu alegem la întâmplare oraşele de pe hartă unde vom lansa servicii 4G. Pentru noi contează satisfacţia şi nevoile clienţilor. Vom lansa servicii 4G acolo unde este nevoie, iar filosofia noastră este să garantăm cele mai bune servicii clienţilor noştri, oriunde ar fi ei’, a subliniat Stefanos Theocharopoulos.
Acesta a adăugat că eforturile companiei se vor concentra pe reţeaua 4G, iar România ar putea fi lider în Europa în ceea ce priveşte această tehnologie.
Oficialii Cosmote au mai anunţat că de la sfârşitul lunii aprilie viteza de download pe servicii 4G va fi de 75 de Mbps şi de upload de 35 de Mbps, urmând ca în 2014, când va fi eliberat în totalitate spectrul achiziţionat de operatori anul trecut, să atingă 150 de Mbps. Reţeaua 4G a Cosmote va fi implementată cu echipamente Ericsson şi ZTE.
La sfârşitul lunii decembrie 2012, Cosmote România oferea viteze de descărcare de până la 43,2 Mbps pentru Internetul mobil în 74 de oraşe importante din ţară, reprezentând peste 41% din populaţie. Clienţii beneficiau de viteze de până la 21,6 Mbps în tehnologia HSPA+, în 147 de oraşe din ţară. În total, serviciile 3G acoperă în prezent peste 73% din populaţia României.
La 30 septembrie 2012, Cosmote România avea aproximativ 6,4 milioane de clienţi. În prezent, operatorul oferă acoperire pentru 99% din populaţie şi 90% din teritoriu. Cosmote România este divizia locală a Cosmote Group, operatorul cu cea mai extinsă prezenţă în sud-estul Europei, care are o bază de 20,4 milioane de clienţi în Grecia, Albania, Bulgaria şi România.
Tehnologia LTE (4G) are o eficienţă spectrală superioară de 3-4 ori mai mare decât UMTS/HSUPA, o creştere superioară a debitului la download până la 100 de Mbps şi capacităţi mai mari la tarife mai mici.