Nica: Sperăm să obţinem în această lună acordul CE pentru conversia datoriilor Poştei Române în acţiuni

Autorităţile române speră să obţină, în această lună, acceptul final de la Comisia Europeană în privinţa conversiei în acţiuni a datoriilor Poştei Române, pentru a putea trece la etapa următoare a procesului de privatizare, a declarat, joi, fostul ministru pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, în conferinţa de bilanţ.
Economica.net - joi, 06 mart. 2014, 11:19
Nica: Sperăm să obţinem în această lună acordul CE pentru conversia datoriilor Poştei Române în acţiuni

‘Sperăm ca în această lună să finalizăm şi să primim acceptul final de la Comisia Europeană pentru conversia datoriilor în acţiuni şi pe urmă vom trece la etapa următoare de finalizare a acestui proces de privatizare. Chiar azi (joi – n.r.) avem o videoconferinţă cu cei de la Comisie pentru că sunt nişte proceduri care trebuie îndeplinite. Noi suntem încrezători pentru că şi Consiliul Concurenţei este parte a acestui proces şi toate datele pe care le avem până acum arată că am îndeplinit toate condiţionalităţile pentru obţinerea acestui aviz din partea Comisiei, dar vom vedea răspunsul final de la CE într-o perioadă foarte scurtă’, a spus Nica.

Acesta a precizat că în momentul în care se va şti răspunsul exact de la CE se va putea trece la celelalte etape în privinţa privatizării Poştei Române conform calendarului, respectiv până la finele acestui an.

‘În momentul în care se vom şti răspunsul exact de la Comisie se va putea trece la celelalte etape în privinţa privatizării Poştei Române, respectiv aprobarea în Guvern şi toate celelalte elemente. Dacă răspunsul Comisiei Europene este negativ în privinţa conversiei datoriilor în acţiuni vom intra pe altă variantă. Ipotetic, dacă în această lună vine răspunsul, începem din nou cu anunţul oficial pentru privatizare în Financial Times (FT), iar în două luni sau cât se acordă 30 sau 45 de zile se depun ofertele, are loc evaluarea, şi pe urmă Guvernul decide în funcţie de ofertele primite, de cerinţele pe care le are în privinţa cuantumului pachetului de acţiuni vândut. Privatizarea Poştei va fi finalizată în acest an, conform calendarului, iar domnul Cotovelea (noul ministrul al SI – n.r.) este determinat să ducă la bun sfârşit toate aceste proiecte’, a subliniat fostul şef al MSI.

Nica a reamintit că Poşta Română a fost preluată în mai 2012 cu datorii uriaşe de aproape 200 de milioane de euro, iar actuala conducere a companiei a reuşit restructurarea şi modernizarea companiei, astfel încât, luna februarie este a cincea lună în care CNPR a înregistrat profit.

‘Am preluat Poşta Română în mai 2012 cu datorii uriaşe, aproape 200 de milioane de euro şi colac peste pupăză, peste această datorie, a venit şi amenda Consiliului Concurenţei de 100 de milioane de lei pentru ceva ce se întâmplase în urmă cu ceva ani. De asemenea, ANAF a finalizat controlul pe ultimii 10 ani şi a mai venit cu încă 110 milioane de lei. Cu toate acestea, cu un program de restructurare pe care l-a derulat conducerea companiei împreună cu sindicatele au reuşit ca pe lângă restructurare şi modernizarea companiei să ajungă la o performanţă. Februarie este a cincea lună în care CNPR a înregistrat profit şi puţină lume spera ca să se mai întâmple. (…) Dacă nu rezolvam aceste probleme, am fi fost într-o situaţie absolut jenantă ca Romania să fie cu operatorul naţional de Poştă intrat în faliment. Cu toate necazurile pe care le-au avut din perioada anterioară au reuşit să facă acest lucru şi să putem spune că avem un operator naţional de servicii poştale, care este în viaţă. Au modernizat cât au putut, dar o să facă şi mai mult odată cu finalizarea procesului de privatizarea’, a subliniat Dan Nica.

Fostul şef al MSI a afirmat că în acest an nu vor mai fi disponibilizări în cadrul companiei Poşta Română.

Guvernul a aprobat, în luna septembrie a anului trecut, o Hotărâre prin care datoriile istorice ale Companiei Naţionale ‘Poşta Română’ /CNPR/ către bugetul de stat în valoare de 242,5 milioane lei vor putea fi convertite în acţiuni. Astfel, Executivul a aprobat Hotărârea pentru modificarea HG nr.761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a CNPR, prin care se extinde termenul de depunere a ofertelor neangajante şi datoriile istorice pe care le are compania la bugetul de stat se convertesc în acţiuni.

Privatizarea CNPR se realizează prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie, în măsura realizării acesteia, dacă este cazul, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni.

În prima încercare de privatizare a companiei, peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii, au purtat discuţii cu reprezentanţii CNPR, dar niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit, arăta Ministerul pentru Societatea Informaţională la vremea respectivă.

În data de 27 august 2013, Poşta Română a anunţat faptul că un număr de 2.392 de angajaţi din cadrul companiei au optat individual pentru concediere colectivă, într-o primă etapă a procesului de restructurare a companiei, iar la finalul procesului de restructurare, din companie au fost disponibilizaţi, în total, 3.650 de angajaţi.

În 2014, numărul de angajaţi ai Companiei Naţionale Poşta Română va ajunge, la finele anului, la 27.000, în timp ce veniturile totale sunt prognozate la 1,194 miliarde lei, reiese din Hotărârea de Guvern privind bugetul companiei pe anul 2014, publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, bugetul alocat cheltuielilor în acest an se va cifra la 1,183 miliarde de lei, din care 285,8 milioane de lei vor merge către capitolul ‘Bunuri şi Servicii’, iar 757,7 milioane de lei către ‘Cheltuieli cu personalul’.

CNPR este lider pe piaţa serviciilor poştale în România cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde de lei şi operează printr-o reţea de 5.687 unităţi poştale, cu acoperire naţională.

Anual, compania procesează un volum de sute de milioane de trimiteri poştale şi distribuie către cinci milioane de beneficiari drepturile băneşti aferente sistemului public de pensii, al asigurărilor sociale de stat, IOVR, agricultori şi pensii militare

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...