Nici nu s-a terminat vara, dar România a înmagazinat deja toate gazele pentru iarnă
Operatorii economici din sectorul gazelor aveau obligaţia să înmagazineze, în total, aproape 23,5 TWh de gaze naturale, potrivit obligaţiilor impuse de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei pentru acest an. Stocurile trebuia făcute până la finalul lunii octombrie, pentru a se asigura consumul în perioada de iarnă, însă, potrivit datelot consultate de noi, acest nivel din depozite a fost deja depăşit, încă înainte de sfârşitul lunii august.
Statisticile Gas Infrastructure Europe (GIE), care colectează datele de la toţi operatorii de depozite de gaze din Uniunea Europeană arată că, pe data de 24 august, în România erau înmagazinate deja 23,6 TWh de gaze naturale deci cantitatea de gaze din depozite este, acum, când nu s-a terminat încă vara, peste ce este obligat să se constituie până la finalul lui octombrie. Nu putem şti cât din această cantitatea de gaze, agregată, este constituit doar de companiile care au obligaţie de înmagazinare aferentă programului de iarnă sau este constituită şi din motive comerciale.
Cu cei 23,6 TWh de gaze, depozitele României suun pline în proporţie de 71%, conform datelor GIE, deci ar mai fi loc pentru stocarea de gaze, dacă furnizorii/traderii şi/sau producătorii consideră că este mai avantajos să înmagazineze gaze (plătind tariful reglementat aferent) decât să le pună acum pe piaţă. Gradul mediu de umplere a depozitelor în UE era, la aceeaşi dată, de 90,6% – în total 988 TWh de gaze înmagazinate.
Această cantitate de gaze înmagazinată în România este o premieră a ultimilor ani pentru această dată.
Este adevărat că stocul obligatoriu pentru acest am este cu circa 10% mai mare decât cel pentru iarna trecută, 2018-2019. Iar anul trecut, stocurile stabilite de ANRE au fost mai mari cu 14% faţă de iarna 2017-2018, în condiţiile în care oficialii Autorităţii au opinat că este nevoie de creşterea capacităţii de înmagazinare a ţării.
Pe de altă parte, în acest an, din cauza OUG 114, care a bulversat piaţa de gaze, România, care este al patrulea producător de gaze din UE, a importat masiv gaze. OUG 114 a obligat cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, să vândă la preţ plafonat, de 68 de lei/MWh, gazele pentru consumul populaţiei şi al producătorilor de energie termică, la fel şi gazul pe care sunt obligate să îl înmagazineze. Ca atare, cantitatea de gaze pusă pe piaţă începând din luna mai a fost mai mică, iar preţurile pe piaţa liberă au crescut pentru gazul românesc. Însă, concomitant preţul gazelor în Europa a scăzut, deci importul a devenit o soluţie.
După importuri mari în perioada primăverii, situația s-a repetat și în prima lună de vară. Conform ANRE, importurile de gaze au fost, în iunie 2019, de 1.479.598 MWh de gaze, deci de circa 368 de ori mai mari, cantitativ, decât în aceeași lună din 2018. Importurile reprezintă gaz rusesc, dar care a intrat în țară preponderent prin ruta ungară.
„Am mai comentat chestia asta şi o să mai comentez de 100 de ori. Eu cred că în sfârşit ne-a venit mintea la cap şi luăm gaze ieftine ca să le introducem în rezervoare, în depozite, să avem gaze la iarnă. De foarte multe ori s-a întâmplat să ne trezim că prin septembrie, noiembrie, începem să acumulăm şi atunci preţul gazelor este mult mai mare. Deci mie mi se pare o chestie cu plus faptul că importăm… La ce ne raportăm? La ce am importat anul trecut. Anul acesta ne-am schimbat politica, anul acesta importăm atunci când gazele sunt ieftine”, a comentat recent situaţia ministrul Energiei, Anton Anton.
Producția internă de gaze este în declin, iar scăderea de la Petrom, al doilea mare producător nu pare a putea fi compensată de creșterea de la Romgaz, liderul pieței. La Petrom, în primul semestru al anului scăderea producției a fost de 8%, iar la Romgaz aceasta a crescut cu doar 2,3%.