Nicio bancă din România nu s-a retras din programul Prima Casă – Fondul de Garantare

01 02. 2016
6_52708200

„Oficial nu s-a primit nici o cerere şi nu a fost făcut nici un demers la FNGCIMM de retragere din aceste proces. Acum ne aflăm în etapa de alocare a plafoanelor de garantare pe fiecare bancă în parte. În total, sunt înscrise 20 de bănci comerciale şi IFN-uri pentru acest program”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţi ai Fondului de Garantare.

Potrivit FNGCIMM, la ora actuală Ministerul Finanţelor a alocat plafonul de 1,5 miliarde de lei pentru programul Prima Casă 2016. 

Potrivit unor ştiri apărute zilele trecute în presa centrală, Raiffeisen Bank şi-a majorat avansul la creditul Casa Mea (menţionăm că majorarea avansului este publicată doar pe site-ul instituţiei şi nu a existat nici un comunicat către presă sau alte instituţii pe această temă) şi s-a speculat chiar că banca s-ar retrage din programul Prima Casă. În plus, în unele publicaţii a apărut informaţia că Alpha Bank şi-ar fi retras de pe site oferta de credit pentru programul Prima Casă.

Modificările de pe site-ul sau din pliantele de prezentare ale unor produse au ca principal scop marketingul. Oficial, nici o instituţie de credit nu a depus vreo cerere de retragere din programul Prima Casă.

Băncile înscrise sunt:

BCR 

BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE SA

RAIFFEISEN BANK SA

BANCA ROMANEASCA SA MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE

ALPHA BANK ROMANIA SA

BANCA MILLENNIUM SA, BANCA TRANSILVANIA SA

CEC BANK SA

BANCPOST SA

PIRAEUS BANK ROMANIA SA

BANCA COMERCIALA INTESA SANPAOLO ROMANIA SA

UNICREDIT BANK

CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA SA

OTP BANK SA

BANK LEUMI ROMANIA SA

RIB – ROMANIAN INTERNATIONAL BANK

ING BANK

MARFIN BANK

CREDITCOOP

Chiar dacă dobânzile la împrumturile ipotecare clasice sunt similare, diferenţa o face avansul perceput de bănci – doar 5% prin programul Prima Casă. Dobânda este compusă din Robor la 3 luni + marja băncii, de maximum 2,5%.

Finanțarea se acordă pe o perioada maximă de 30 ani.

Potrivit Guvernului, de la lansarea programului Prima Casă, în 2009, până în prezent au fost acordate peste 166.000 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3.202 milioane de euro (după preluarea a 50% din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei. În cursul anului 2015 au fost emise 30.070 de garanţii în valoare de 2.522,9 milioane de lei.

Valoarea medie a unui împrumut luat prin programul Prima Casa este de 38.000 de euro.

Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului Prima Casă se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.