Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a publicat, în sistemul electronic de licitaţii publice, un nou anunţ de participare pentru un credit bancar în valoare de 200 milioane de lei – 400 milioane de lei, pe cinci ani, cu perioadă de graţie un an şi costuri estimate între 41,5 milioane de lei – 83,1 milioane de lei. Condiţiile sunt uşor diferite faţă de precedentele două anunţuri, când compania invita ferm băncile să o crediteze cu 400 de milioane de lei.
„Mizez pe 300 de milioane de la bănci, pentru furnizori. O să mai primească din bani de la 1 iunie, să stăm mai bine şi pentru începutul iernii viitoare”, a declarat directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, la solicitarea ECONOMICA.NET. Şeful Electrocentrale Bucureşti a reiterat invitaţia către Primăria Bucureşti, să vină la masa negocierilor şi să garanteze plata datoriilor RADET, „măcar câteva sute de milioane”.
ELCEN are datorii de 330 de milioane de lei către Romgaz, potrivit celor mai recente date, faţă de 400 de milioane de lei la finalul anului trecut. La acestea se adaugă datorii de aproximativ 150 de milioane de lei către Engie (fosta GDF Suez/Distrigaz) şi 50 de milioane de lei către Transgaz. În luna aprilie, Romgaz a solicitat în instanţă instituirea unui sechestru asigurător asupra activelor Electrocentrale București.
„Banii sunt necesari pentru achitarea arieratelor acumulate de către ELCEN de-a lungul timpului. Nu am fi ajuns aici dacă am fi primit la timp banii pe marfa livrată RADET. Dar cum datoriile RADET către noi se tot rostogolesc, și noi, la rândul nostru, am acumulat datorii către furnizori. Așa că, în acest moment, soluția este acest credit. Evident, ar fi fost mult mai bine ca Primăria să achite din subvenția pentru energia termică. Nu s-ar fi ajuns în această situație. Suntem, însă, puși în fața faptului împlinit și facem toate eforturile pentru a evita blocaje din partea furnizorilor în sezonul 2016–2017”, a mai spus Nicolaescu.
Datoriile RADET către ELCEN se ridicau, la 31 martie, la 3,74 miliarde de lei, faţă de 3,6 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut. Peste 1,7 miliarde de lei din datoria totală fac obiectul unor decizii judecătoreşti, reprezentând debit principal pe agentul termic livrat începând încă din 2008.
ELCEN a obţinut anul trecut în instanţă poprirea conturilor RADET pentru o creanţă de 259 de milioane de lei reprezentând contravaloarea agentului termic livrat în cursul anului 2008. Până acum, ELCEN a recuperat 30-35 de milioane de lei din această datorie, potrivit directorului general al companiei. Alte 1,49 miliarde de lei fac obiectul unui titlu executoriu deţinut de ELCEN împotriva RADET.
Pe de altă parte, RADET a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), contestând metodologia de calcul a agentului termic pe motiv că ar favoriza o subvenţie încrucişată.
ELCEN a mai contractat credite bancare pentru achitarea livrărilor de gaze şi păcură consumate peste iarnă. Astfel, compania a împrumutat, în 2011 şi 2012, câte 150 de milioane de lei de la CEC Bank, în 2013 200 de milioane de lei de la Piraeus Bank, iar în 2014 alte 200 de milioane de lei de la Alpha Bank. Compania a mai încercat şi la începutul anului trecut să împrumute 150 de milioane de lei de la bănci pentru plata datoriilor către furnizorii de gaze şi păcură, însă nicio bancă nu s-a prezentat la licitaţie.