Nicio clădire cu bulină nu a fost consolidată în 2016. Lista imobilelor din Bucureşti care pot cădea la primul cutremur

Ministerul Dezvoltării a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern ce cuprinde lista cu imobilele pericol public în caz de cutremur şi la care, teoretic, se vor începe anul acesta lucrările de consolidare. Practic, lista este aproape identică cu cea de anul trecut, și asta pentru că în 2016 an nu a fost consolidată nicio clădire cu rism seismic din țară, 78 de clădiri fiind renominalizate în planul de acțiuni pentru acest an. 
Andrada Ghira - mie, 10 mai 2017, 21:05
Nicio clădire cu bulină nu a fost consolidată în 2016. Lista imobilelor din Bucureşti care pot cădea la primul cutremur

Cu un buget de 25 de milioane de lei, planul pentru acest an al Ministerului Dezvoltării în ceea ce privește începerea lucrărilor de consolidare și proiectare la clădirile cu risc seismic pericol public este aproape identic cu cel de anul trecut. Diferența față de lista din 2016 este dată de includerea a nouă clădiri din județele Iași și Prahova. La celelalte, lucrările nu au fost demarate, iar ministerul a renominalizat cele 78 de clădiri incluse în planul de acțiuni pe 2016, arată proiectul de act normativ. 

Ministerul Dezvoltării a inclus anul trecut 80 de clădiri pe listă, însă două imobile au fost reîncadrate în altă clasă, și nu au mai fost incluse în planul din 2017. „În anul 2016, 2 clădiri de locuit multietajate situate în municipiul Bucureşti – şos. Mihai Bravu nr. 90-96 şi Calea Victoriei nr. 25 – incluse în Programul de acţiuni pe anul 2016 au fost reîncadrate în clasa II de risc seismic prin raport de expertiză tehnică întocmit la solicitarea şi pe cheltuiala asociaţiilor de proprietari”, se arată în nota de fundamentare. 

Până în prezent, au fost consolidate 26 de clădiri cu 1.012 de apartamente la nivel național. 19 clădiri cu 693 de apartamente, construite înainte de 1940 au fost consolidate în București, iar în orașele Bacău, Brăila, Galați, Ploiești, Roman, Tîrgu Mureș și Hârşova au fost consolidate câte o clădire, cu un total de 329 apartamente. În 2015 a fost consolidată o singură clădire, cea din Hârșova, cu 60 de apartamente. 

Cu toate că anul trecut nu a fost consolidată nicio clădire, Ministerul a mai inclus pe pe lista de anul acesta alte nouă clădiri din județele Prahova și Iași. 

Tot teoretic, anul acesta ar trebui să înceapă lucrările de consolidare la 34 de clădiri, din caree 30 în București și alte patru din din Câmpina, Tulcea și Sf. Gheorghe, iar la 53 de imobile ar urma să se elaboreze proiectarea lucrărilor de intervenție. Este vorba de 30 clădiri din București, cinci din Bacău, șapte din Ploiești, trei din Câmpina, șase din Iași, una din Suceava și una din Tîrgu Mureș. 

174 de clădiri pericol public în București

Bucureștiul are cele mai multe clădiri cu bulină care s-ar putea prăbuși în cazul unui cutremur similar ca intensitate celui din 1977, arată lista actualizată recent de Primăria Capitalei. Alte 170 de clădiri sunt încadrate în clasa I de risc seismic și 335 de imobile sunt încadrate în clasa a II-a de risc seismic. 

Aproape 1.580 de clădiri din București sunt încadrate în diferite categorii de urgență. 

În Capitală au fost identificate 4.204 de persoane care locuiesc în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, arată datele proiectului Alert dedicat conștientizării riscului seismic în București ce pune la dispoziția publicului o platformă prin care sunt culese informații de la cetățeni și voluntari cu privire la clădirile aflate în risc seismic din București, în special numărul și nevoile persoanelor care locuiesc în aceste clădiri.

CITEȘTE ȘI Peste 4.200 de oameni locuiesc în clădirile cu risc seismic din Bucureşti. Harta imobilelor

Primăria Capitalei a alocat pentru acest an 10,6 milioane de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, de trei ori mai puțini bani decât pentru statui. 

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...