UE a suspendat toate zborurile cu aparatul Boeing 737 MAX. Blue Air ar fi urmat să introducă 12 astfel de avioane din acest an

Niciun avion Boeing 737 MAX 8 nu va mai avea voie să survoleze spaţiul aerian al Uniunii Europene, începând de marţi seara.  În România, Blue Air a anunţat încă din 2017, că urmează să introducă în flota sa, în a doua parte a lui 2019, 12 avioane Boeing 737 MAX 8.
Economica.net - mar, 12 mart. 2019, 18:06
UE a suspendat toate zborurile cu aparatul Boeing 737 MAX. Blue Air ar fi urmat să introducă 12 astfel de avioane din acest an

Interdicţia a intrat în vigoare, dar mai multe state au aplicat deja această măsură până acum. Măsura a fost luată după ce un avion de acest tip s-a prăbuşit duminică în Etiopia, iar cu cinci luni în urmă un altul a avut aceeaşi soartă în Indonezia.

Unii dintre experţi văd similitudini între accidentul din Indonezia din luna octombrie 2018, când au murit 189 de oameni şi cel din Etiopia, de duminica asta în care au murit 157 de oameni. Ambele avioane s-au prăbuşit la scut timp după decolare, iar piloţii au transmis că au probleme înainte de prăbuşire. 

În timp ce experţii decriptează informaţiile din cutiile negre, cele mai multe îngrijorări sunt legate de sistemul automat.

Şi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a decis marţi suspendarea tuturor zborurilor în Europa cu avioane Boeing 737 MAX, în urma tragediei aviatice produse duminică în Etiopia, relatează agenţia Reuters. 

Într-un comunicat emis de EASA se menţionează că această ”măsură de precauţie” se aplică de marţi începând cu ora 19:00 GMT şi vizează ambele modele de Boeing 737 MAX date până în prezent în exploatare, respectiv MAX 8 şi MAX 9.

Decizia survine după ce autorităţile aeronautice din Regatul Unit, Franţa, Irlanda, Austria, Olanda, Italia, Belgia şi Norvegia au suspendat accesul acestui tip de avion în spaţiul aerian al acestor ţări.

Regatul Unit a fost prima ţară europeană care s-a alăturat marţi unui număr tot mai mare de state care au suspendat zborurile cu avioane Boeing 737 MAX, după ce un avion de acest tip aparţinând companiei Ethiopian Airlines s-a prăbuşit duminică, cu 157 de persoane la bord.

Apoi, ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer, a declarat că spaţiul aerian al Germaniei a fost închis pentru aeronave Boeing 737 MAX.

Franţa a decis de asemenea să interzică accesul avioanelor Boeing 737 MAX în spaţiul său aerian, a anunţat Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC).

„Având în vedere circumstanţele accidentului din Etiopia, autorităţile franceze au luat decizia, ca măsură de precauţie, de a interzice orice zbor comercial efectuat cu un Boeing 737 MAX către, de pe sau peste teritoriul francez”, a anunţat DGAC într-un comunicat.

Autoritatea Aviatică Irlandeză (IAA) a anunţat la rândul ei suspendarea temporară a zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX în spaţiul aerian irlandez după accidentul mortal din Etiopia.

„Decizia IAA a fost luată ţinând seama de pierderea fără precedent a două avioane Boeing 737 MAX în ultimele luni”, se arată în comunicat. „Deoarece momentan nu avem suficiente informaţii de pe cutia neagră a avionului prăbuşit în Etiopia, am emis, ca măsură de precauţie, instrucţiuni pentru a opri orice zbor comercial cu Boeing 737 MAX al oricărui operator care aterizează, decolează sau zboară în spaţiul aerian irlandez”, a precizat IAA.

Austria a decis şi ea suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX, din motive de securitate până la o notificare ulterioară, a anunţat ministrul Transporturilor. „Siguranţa este principala prioritate în aviaţie”, a subliniat ministrul Norbert Hofer, adăugând că măsura vizează protejarea pasagerilor, a piloţilor şi a membrilor echipajului.

Olanda a dispus de asemenea închiderea spaţiului său aerian pentru aeronave tip Boeing 737 MAX 8, a anunţat agenţia de presă ANP, citând Ministerul Transporturilor.

Şi Italia s-a alăturat ţărilor care interzic accesul aeronavelor tip Boeing 737 MAX în spaţiul lor aerian în urma accidentului din Etiopia. Măsura „de precauţie” este valabilă până la o notificare ulterioară, a anunţat Autoritatea Aviaţiei Civile din Italia, ENAC, potrivit unui comunicat. Compania Air Italy are trei avioane Boeing 737 MAX 8 în flota sa, fiind singura companie italiană care are în flotă acest tip de aeronavă.

Belgia se va alătura mai multor ţări europene şi îşi va închide spaţiul aerian pentru aeronavele tip Boeing 737 MAX, a anunţat ministrul Mobilităţii, Francois Bellot, într-un mesaj postat pe Twitter, notează dpa. „Belgia va interzice, de asemenea, survolarea teritoriului său de către aeronavele Boeing 737 MAX”, a scris Bellot pe Twitter. Decizia este în curs de oficializare şi va fi comunicată tuturor părţilor interesate, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului său.

Şi Norvegia a anunţat că îşi închide spaţiul aerian pentru toate avioanele Boeing 737 MAX, a declarat şeful Autorităţii Aviaţiei Civile, Lars Kobberstad, citat miercuri de postul de radio NRK.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările grupului Volkswagen au scăzut cu 2,3% în 2024. Mărcile Skoda și Seat au estompat reculul
Vânzările grupului Volkswagen au scăzut cu 2,3% în 2024. Mărcile Skoda și Seat au estompat reculul
Cel mai puternic grup auto european și al doilea mare producător auto din lume a vândut anul trecut 9 milioane de vehicule. Principalul rival, grupul Toyota, a depășit 9,8 milioane încă din......
Wizz Air reia cursele regulate de pe Aeroportul Băneasa
Wizz Air reia cursele regulate de pe Aeroportul Băneasa
Wizz Air reia, de miercuri, operarea curselor regulate de pasageri de pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel ...
Calea ferată București – Giurgiu: Asocierea Arcada – Alstom, desemnată câștigătoare pentru lucrări de modernizare de 2,1 miliarde de lei
Calea ferată București – Giurgiu: Asocierea Arcada – Alstom, desemnată câștigătoare pentru lucrări de ...
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că azi, 14 ianuarie 2025, a fost desemnată Asocierea RAILWORKS formată ...
SVN România: Vânzările de locuințe au crescut cu 7,6% în București și Ilfov
SVN România: Vânzările de locuințe au crescut cu 7,6% în București și Ilfov
Vânzările de case și apartamente au crescut anul trecut cu 7,6% în București și Ilfov față de rezultatul înregistrat ...