Primarul din Santorini, Antonis Sigalas, estimează o reducere a numărului de turişti în acest sezon până la un sfert din numărul înregistrat în 2019, însă consideră că o parte din această scădere va fi recuperată prin creşterea numărului de înnoptări pe turist, pe fondul circulaţiei mai restrânse, scrie Agerpres.
„Anul trecut, au fost în Santorini două milioane de turişti care au stat în jur de trei nopţi pe insulă. Anul acesta, din cauza situaţiei, turiştii călătoresc cu restricţii şi când vor veni pe insulă, vor sta 7-8 zile”, a declarat Sigalas, într-o întâlnire cu jurnaliştii români.
Potrivit acestuia, anul trecut numărul turiştilor care au vizitat insula s-a ridicat la 3 milioane, însă o treime au reprezentat-o cei care au venit în croazieră.
„Anul trecut este considerat unul foarte bun şi au fost 3 milioane de turişti în Santorini, din care o treime au fost croazierele cu turişti care vin în excursii. Dacă excludem croazierele, ne ducem la un număr de două milioane de turişti. Pentru că anul acesta croazierele nu vor mai avea loc, au fost interzise, se va ajunge la 500.000 de turişti, adică la un sfert din ce a fost”, a explicat acesta.
Antonis Sigalas a menţionat că insula Santorini contribuie cu 3% la PIB-ul Greciei cu turismul şi transporturile.
„Economia insulei se bazează pe turism. 95% din economia insulei e turism. 3% din PIB-ul Greciei este furnizat de Santorini, împreună cu transporturile”, spune Sigalas.
Primarul îi îndeamnă pe turiştii români să viziteze Santorini în acest an, deoarece nu este aglomerat, ca altădată.
„Este o ocazie unică să vă bucuraţi de o insulă frumoasă în linişte şi în siguranţă, pentru că până acum a fost foarte aglomerat. Insula are istorie, sunt foarte multe situri arheologice, are mare şi soare, are mănăstiri şi castele, dar şi vulcanul. Santorini este foarte specială în această perioadă”, a susţinut Sigalas.
Antonis Sigalas a dat asigurări că regulile de distanţare socială sunt uşor de respectat, subliniind că insula nu a înregistrat până acum niciun caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV2.
„Fiecare client este separat cu adevărat de altul. Check-in-ul şi check-out-ul se pot face în cameră. Micul dejun se poate servi fără nicio problemă. Noi ne protejăm vizitatorii, suntem foarte atenţi, este dezinfectant peste tot, folosim masca, menţinem distanţa, deci toate măsurile sunt aplicate aici. Nu ne este frică şi trebuie să înţelegem că din martie şi până azi nu am avut niciun caz de coronavirus aici, în Santorini. Toată lumea a trebuit să înveţe ce trebuie să facă, cum să servească, astfel încât să fie în siguranţă, atât ei, cât şi clienţii. Spitalul din Santorini este foarte bun şi, de asemenea, fiecare hotel are un doctor special pentru asta. Existăm şi un hotel special pentru cazurile de Covid-19 depistate, cu 30-35 de camere”, a arătat oficialul.
Conform acestuia, 10% dintre turiştii care vin zilnic cu charterele sunt testaţi pentru Covid-19.
„Am făcut în jur de 150 de teste pe zi. Depinde de câţi oameni vin, câte zboruri avem. Astăzi avem în jur de 10 zboruri pe zi din afara Greciei. Pentru că avem în jur de 1.500 de turişti în fiecare zi care vin cu chartere, noi facem (pentru n. red.) 10% teste. Până acum, nu am avut nicio problemă. Dacă vor fi probleme, suntem pregătiţi. Suntem foarte bine organizaţi pentru orice”, a spus Antonis Sigalas pentru Agerpres.
Santorini are viitor în turism, spune primarul, iar 80% din profitul anual al insulei se reinvesteşte. Dacă un hotel stă deschis 8 luni, în perioada în care este închis se fac renovări, proprietarii acestuia investind în propria afacere.
Dacă în Santorini într-un sezon normal lucrează 24.000 de oameni în turism, în 2020 sunt lucrează doar 10.000 – 12.000 de oameni.
„Avem în jur de 24.000 de oameni care lucrează în turism în Santorini de obicei. Deci 50% din locurile de muncă sunt pierdute deocamdată, întrucât acum sunt deschise 50-60% din numărul total de hoteluri. În jur de 10-12 mii lucrează acum. Dacă lucrurile merg bine, vor lucra mai mulţi. Dacă lucrurile se înrăutăţesc, vor fi mai puţini”, a subliniat Antonis Sigalas.
Totuşi, în opinia autorităţilor, insula nu se poate închide şi oricât de puţin ai câştiga tot este mai bine decât să ţii închis un hotel.
„Nu putem închide insula. Ne aşteptăm la o scădere considerabilă (a numărului de turişti – n. r.) . Aici este Volcano View Hotel. Noi a trebuit să începem de la zero. Am pierdut sezonul. Deci, trebuie să luăm în calcul trei lucruri: trebuie să deschidem pentru că Volcano View Hotel are un nume, este un brand. Dacă va fi închis un an, va trebuie să o ia de la capăt, ceea ce va însemna o mare problemă. Acest brand trebuie să continue în vremuri dificile. În al doilea rând, noi avem pierderi oricum. Deci, dacă deschidem, oamenii lucrează – este foarte important, pentru că este o afacere, nu doar o clădire, sunt oameni în interior. Deci, noi nu vrem să pierdem aceşti oameni, trebuie să deschidem ca aceşti oameni să aibă unde munci. Noi trebuie să deschidem pentru că mulţi oameni trebuie să trăiască. În al treilea rând, dacă hotelul va fi închis, va pierde 100%. Dacă va fi deschis, poate pierde 70% sau 40% sau 20% sau nimic şi oricât de puţin este mai bine decât deloc. Creta este diferită de Santorini pentru că noi nu avem hoteluri mari. Noi avem hoteluri mici, de 20-30 de camere, deci este foarte simplu de deschis. Acum avem 50-60% dintre hoteluri deschise, iar până în august 80% dintre hoteluri se vor deschide sigur. În ceea ce priveşte rata de ocupare, estimăm 70%”, a mai spus Sigalas.
Singura agenţie de turism din România care operează chartere pe Santorini este Cocktail Holidays.