Planurile Urbanistice a cinci sectoare din București au fost suspendate la sfârșitul lunii februarie. După negocieri intense, de la dorința primarului de a suspenda PUZ-urile pentru doi ani, s-a votat pentru un an de suspendare.
Și probabil că nu e nicio surpriză. De când Nicușor Dan a preluat conducerea Bucureștiului, din 29 octombrie 2020, niciun PUZ nu a fost înscris pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului General. Nici chiar înainte de suspendare. Asta deși arhitectul șef al Bucureștiului a avizat favorabil 80 de documentații, potrivit informațiilor Economica.net.
Am solicitat Primăriei București să ne transmită și câte PUZ-uri au fost aprobate în primele jumătăți ale anilor 2020 și 2019. Astfel, în primul semestru din 2020 au fost aprobate 38 de PUZ-uri, iar în aceeași perioadă din 2019, 37 de planuri.
“Avem colegi care au de anul trecut din iunie avizul arhitectului șef, a fost urcată hotărârea pe site-ul Primariei și totuși nu a intrat în dezbatere, nu s-a aprobat. Pentru un dezvoltator asta înseamnă un an de zile în care ar fi putut să înceapă lucrările. (…) Sperăm să se liniștească lucrurile în Primărie și să înceapă aprobarea PUZ-urilor, măcar pentru cele care au avizul favorabil de la arhitectul șef, altfel dezvoltatorii își vor pierdere răbdarea și vor începe actiuni în instanță împotriva Primăriei”, a declarat pentru Economica.net Antoanela Comșa, președinta Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI).
Antoanela Comșa este și președintele dezvoltatorului Gran Via România, cu proiecte la București și Constanța. Și chiar înainte de decizia de suspendare a PUZ-urilor sectoarelor, a cumpărat un teren de 2.400 de mp pe malul lacului Plumbuita. Despre viitorul proiect, Comșa spune că nu este afectat de situația PUZ-urilor, și asta pentru că terenul are aceeași clasificare ca și în Planul Urbanistic General (PUG) și că a preferat să meargă pe un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 3, și nu de 3,5 cât era în PUZ.
“Sunt cazuri de colegi din asociație care au obținut un certificat de urbanism, lucrează la documentații, li s-au cerut să facă un PUD, care durează și el câteva luni, dar există un mare risc acum, în sensul în care dacă nu reușesc să-și obțină autorizația de construire până când se anulează în instanță PUZ-ul, tot ce au muncit este degeaba și trebuie să reia procedura de la capăt, și bineînțeles bazată pe PUG”, ne-a mai declarat Comșa.
Când Nicușor Dan a propus suspendarea PUZ-urilor sectoarelor, a apărut întreabrea: de ce nu și la Sectorul 1?
Sectorul 1 nu are un PUZ aprobat. Proiectele imobiliare sunt aprobate în baza unui PUZ de inel median, aprobat mai demult, explică Antoanela Comșa. În plus, există o hotărâre a Consiliului Local care prevede ca pentru orice proiect imobiliar să fie realizat și un Plan Urbanistic de Detaliu, asta pentru a putea obține autorizație de construire.
„Lucrurile ar merge în direcția corectă, ca să nu așteptăm 18 luni, am putea să mergem pe PUG cu derogare de maximum 20% din PUZ, iar aprobarea unui PUZ durează circa 18 luni”, mai spune Comșa, care spune că ar trebui accelerate demersurile pentru elaboararea unui Plan Urbaistic General, care va rezolva foarte multe dintre probleme.