Nick Kovacs, Agista: 2023 nu cred că va fi un an de listări. România este foarte slab „bursificată” VIDEO

Nick Kovacs, CEO-ul fondului de investiții Agista, parte a Impetum Group, se așteaptă ca 2023 să fie un an al fuziunilor și achizițiilor pentru cotă de piață. El a vorbit într-un podcast susținut de Economica despre planurile de investiții și tipul de afaceri pe care le-ar susține.
Ion Dobreanu - joi, 01 dec. 2022, 22:14
Nick Kovacs, Agista: 2023 nu cred că va fi un an de listări. România este foarte slab

Nicolae Kovacs, CEO-ul Agista, un fond de investiţii alternativ lansat în martie de Impetum Group cu scopul de a finanța companii cu potenţial ridicat de creştere și de a ajuta IMM-urile locale să se listeze la BVB, crede că 2023 nu va fi un an al listărilor, dar va fi un an în care companiile care reușesc să-și crească cota de piață vor prospera. „2023 va fi un an foarte interesant din multe puncte de vedere. Nu cred că va fi un an de listări, dar va fi un an în care cine își selectează bine partenerul strategic poate prospera foarte mult, pentru că acesta îl poate ajuta să-și cumpere competitori sau complementatori astfel încât să își crească cota de piață și să aibă un business mai robust. Asta, bineînțeles, dacă știe să facă și M&A ( fuziuni și achiziții n.red.)”, a declarat Kovacs, într-un podcast realizat de avocatul specializat pe piața de capital Victor Stănilă, susținut de Economica.

Agista, care a pornit la drum cu un capital de 25 de milioane de euro, estima la înființare că va investi în 10 companii în primul an de la acel moment,  iar până acum a intrat în acționariatul a șapte societăți, unele dintre ele deja listate la BVB (Chromosome Dynamics sau Bittnet, de exemplu)”.

„Vom vedea dacă încheiem anul cu 10 sau nu. Cu siguranță ne uităm la foarte multe oportunități acum și există din ce în ce mai mulți antreprenori care doresc să se finanțeze pe această cale, ceea ce mă bucură foarte mult. Ei pot primi ceva în plus față de finanțarea clasică bancară. De altfel, foarte mulți nici nu se califică pentru finanțare bancară pentru că sunt poate supraîndatorați. De asemenea, mulți doresc să își refacă structura de capital”, mai spune managerul potrivit căruia, în momentul de față, ‘în mare, focusul Agista este pe companii private”. „În același timp, noi vedem fundamental valoare în anumite companii listate la bursă. Și chiar dacă investitorii nu le văd valoarea, tindem să intrăm acolo unde putem crea valoare. Le putem ajuta financiar dar și prin know-how să crească’, mai spune Kovacs care numește și tipul de firme în care fondul nu ar investi. „Sunt acele companii tip one man show, care depind de un singur om”.

Teama de bursă într-o țară foarte slab „bursificată”

În ceea ce privește interesul antreprenorilor către bursă, potrivit managerului Agista care face referire la studii interne, în jur de 80% dintre antreprenorii români știu foarte puține lucruri despre bursă și le este teamă de bursă. „Motivele sunt diferite. Că pierd controlul, că trebuie să fie foarte transparenți. Și se mai întreabă ce fac dacă prețul acțiunilor o ia în jos”.

De altfel, interesul relativ scăzut al antreprenorilor față de finanțarea pe bursă, dar și a reticenței investitorilor de a investi pe termen lung pe piața secundară se vede și în indicatorii care reflectă situația bursei din România.

România este mult în urmă la capitolul „bursificare”, un indicator creat de Warren Buffet exrimat prin raportul dintre capitalizarea bursieră și PIB-ul țării, spun calculele Agista. ” Noi ne-am uitat inclusiv la gradul de bursificare, așa i-am spus noi, adică acel market cap per PIB și ne-am dat seama că România este foarte slab bursificată, adică undeva la 15% față de Polonia, spre exemplu care are peste 35%, Germania peste 50%. SUA, acum câteva luni înainte să scadă piața, avea capitalizare bursieră de două ori PIB-ul”, potrivit lui Nicolae Kovacs.

Piața pentru quick in and out s-a cam terminat

Cât despre investitori, managerul Agista crede că a trecut perioada în care era profitabil să investești pentru a dezinvesti într-un timp foarte scurt.

„Cred că piața pentru quick in and out s-a cam terminat. Investitorii ar trebui să stea mai mult în companii pentru a vedea roade. Cred că ar trebui să analizeze mai bine, să înțeleagă mai bine despre ce este compania respectivă și acă este cu adevărat investitor, ar trebui să știe că atunci când bursa crește și e într-o frenezie totală probabil că nu este momentul să ne urcăm pe val. Iar dacă este momentul în care începe să cadă accelerat, nu vindem emoțional. (…) Pe termen lung, dacă tu ai încredere în companie, în propsectul pe care l-ai citit, în previziunile pe care ți le-a dat, atunci lasă compania să crească”.

Agista este primul fond de investiții românesc, în curs de autorizare, care accelerează IMM-urile locale, dedicat pieței AeRO, prin instrumentele pieței de capital. Agista este un brand Impetum Group, grupul românesc format din reunirea celor 4 brand-uri: CITR, liderul pieței de insolvență din România cu 20 de ani de experiență în management de criză, ROCA Investments, private equity care urmărește consolidarea și scalarea IMM-urilor, ROCA X, venture capital destinat start-up-urilor disruptive din piața de tehnologie și Agista, fond de investiții în curs de autorizare care scalează IMM-urile locale prin piața de capital.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...