Nicolae Ciucă a depus la Parlament lista noului Cabinet și programul de guvernare

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marţi, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului.
AGERPRES - mar, 23 nov. 2021, 19:57
Nicolae Ciucă a depus la Parlament lista noului Cabinet și programul de guvernare

Nicolae Ciucă a venit însoţit de toţi miniştrii propuşi.

Birourile permanente reunite sunt convocate la ora 18:30 pentru a stabili calendarul audierii propunerilor de miniştri, precum şi data şi ora şedinţei plenului comun pentru învestirea Guvernului.

Nicolae Ciucă a declarat că programul de guvernare depus la Parlament, care are ca principii de bază transparenţa, rezilienţa, stabilitatea, echitatea şi eficienţa, are în centru cetăţeanul român, iar „axul” este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Am depus programul de guvernare al coaliţiei. Programul se bazează pe următoarele principii: rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român”, a afirmat Ciucă, la Palatul Parlamentului.

El a precizat că este pentru prima dată când în programul de guvernare sumele alocate pentru investiţii reprezintă 7% din PIB, iar PNRR reprezintă „axul”.

Potrivit lui Ciucă, se are în vedere, totodată, reducerea decalajului între comunităţile locale prin implementarea Programului „Anghel Saligny”.

„În momentul acesta are o sumă alocată de 50 miliarde până în 2028, doar până în acest moment au fost depuse proiecte de 134 de miliarde, ceea ce înseamnă că la nivel guvernamental este nevoie de stabilirea unui mecanism echitabil şi eficient astfel încât să putem să stabilim priorităţile şi repartiţia echitabilă şi transparentă a sumelor tuturor comunităţilor locale”, a spus premierul desemnat.

El a adăugat că este prioritară legarea regiunilor istorice prin infrastructură rutieră şi feroviară şi conectarea la coridoarele paneuropene 4,5 şi 9.

Ciucă a completat că este pentru prima dată când se măreşte indemnizaţia socială minimă cu aproximativ 25%, de la 800 lei la 1.000 de lei, iar pensiile vor fi indexate cu aproximativ 10%.

„Pentru pensionarii care beneficiază de o pensie între 1.000 lei şi 1.600 lei se va asigura în luna ianuarie un ajutor de 1.200 lei astfel încât să poată să treacă mai uşor peste perioada de iarnă. Tot în programul de guvernare sunt cuprinse măsuri pentru creşterea alocaţiei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani de 600 lei şi pentru ceilalţi alocaţia va fi de 243 lei”, a completat premierul desemnat.

El a mai anunţat că salariul minim brut creşte la 2.550 lei şi pentru persoanele cu dizabilităţi se va asigura cea de-a 13 indemnizaţie.

„Sunt şi alte măsuri care vizează continuarea celor asumate de guvernele anterioare, astfel încât să putem să diminuăm din impactul pe care l-a avut pandemia de COVID-19 în mediul antreprenorial”, a explicat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul desemnat a mai precizat că există „o asumare” la nivelul coaliţiei guvernamentale astfel încât până la 31 martie anul viitor să se pună în aplicare o iniţiativă legislativă privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi să se înfiinţeze o nouă structură, care să preia dosarele aflate deja în lucru.

Ciucă a spus că este sigur că va colabora foarte bine cu viitorii miniştri.

„Fiecare partid şi-a desemnat miniştrii, există un proces prin care se desemnează miniştrii într-un Guvern de coaliţie. Acum, din punctul meu de vedere şi reuşind să parcurg CV-urile celor nominalizaţi, sunt convins că voi colabora foarte bine”, a indicat el.

Întrebat despre nemulţumirile din PNL în privinţa ministerelor alocate, Ciucă a spus: „Eforturile care s-au făcut în această perioadă nu trebuie să ţină cont de supărarea unui membru al PNL sau al unui membru din celelalte partide care compun coaliţia”.

„Menirea noastră este să facem ca de joi seara, după ce Parlamentul va valida acest Guvern, să trecem serios la treabă pentru că cetăţenii aşteaptă de la noi stabilitate. Nu este timp pentru dezbatere ideologică sau doctrinară, este nevoie de fapte pentru ca să împlinim aşteptările cetăţenilor”, a subliniat el.

În legătură cu nominalizarea lui Vasile Dîncu, care este sociolog, la Ministerul Apărării, Nicolae Ciucă a afirmat: „În primul rând, aici discutăm despre atribuţiile ministrului. La nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi nu numai, trebuie să prevaleze calităţile de management şi de administrare a unui minister. Ceea ce este specific Ministerului Apărării Naţionale este că este atât de bine procedural încât va fi extrem de uşor de condus”.

Conform prevederilor regulamentare, fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul şi lista Guvernului se dezbat şi votează de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează de asemenea de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.

Lista Guvernului PNL – PSD – UDMR este următoarea:

* Nicolae Ciucă – premier

* Kelemen Hunor – vicepremier

* Sorin Grindeanu – vicepremier, ministerul Transporturilor şi Infrastructurii

* Ministerul Finanţelor – Adrian Câciu

* Ministerul Apărării Naţionale – Vasile Dîncu

* Ministerul Economiei – Florin Spătaru

* Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Chesnoiu

* Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

* Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Marius Budăi

* Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu

* Ministerul Tineretului, Familei şi Egalităţii de şanse – Gabriela Firea

* Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Dan Vîlceanu

* Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Florin Roman

* Ministerul pentru IMM-uri – Daniel Cadariu

* Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

* Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode

* Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu

* Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu

* Ministerul Energiei – Virgil Popescu

* Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila

* Ministerul Mediului, al Apelor şi Pădurilor – Tanczos Barna

* Ministerul Sportului – Eduard Novak.

Te-ar mai putea interesa și
Auchan plănuiește să deființeze aproape 2.400 de posturi în Franța
Auchan plănuiește să deființeze aproape 2.400 de posturi în Franța
Distribuitorul francez Auchan a prezentat marţi reprezentanţilor celor peste 53.000 de salariaţi din Franţa un proiect de plan social care ameninţă un număr total de 2.389 de posturi în......
Banca Națională a Spaniei susține că băncile locale pot absorbi șocul cauzat de inundațiile catastrofale de săptămâna trecută
Banca Națională a Spaniei susține că băncile locale pot absorbi șocul cauzat de inundațiile catastrofale de săptămâna ...
Băncile spaniole au o expunere de credite de aproximativ 20 de miliarde de euro în zonele cele mai afectate de inundaţii, ...
Agenția de publicitate KUBIS îi numește pe Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și pe Bianca Naumovici în funcția de Client Service Director
Agenția de publicitate KUBIS îi numește pe Andrei Nica în funcția de Executive Creative Director și pe Bianca Naumovici ...
Agenția independentă de publicitate KUBIS și-a întărit departamentele de creație, respectiv client service, prin numirea ...
Fără „amendă automată” pentru lipsă de rovinietă. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Fără „amendă automată” pentru lipsă de rovinietă. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea ...