„Au avut loc o serie de atacuri cibernetice în ultimul timp, iar o modalitate complexă de a împiedica aceste atacuri este şi prin utilizarea tehnologiilor moderne şi prin implicarea societăţii”, a afirmat generalul Nicolae Ciucă, la conferinţa „Threats. Resilience. Society”, organizată de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Divizia de Diplomaţie Publică a NATO.
El a menţionat atacul cibernetic de la sfârşitul lunii mai.
„Cel mai recent atac cibernetic analizat de noi s-a petrecut în luna mai, la sfârşitul acestei luni, şi a implicat o serie de entităţi, infrastructură, precum telefonia, de asemenea, sistemele cibernetice ale aeroporturilor şi căilor ferate. (…) Noi trebuie să răspundem acestor provocări şi pericole. Există o serie de instrumente care pot să limiteze aceste atacuri cibernetice asupra populaţiei şi instituţiilor, iar viitorul trebuie să ne spună cum anume să acţionăm. De obicei aceste atacuri sunt iniţiate în situaţii care nu ne sunt cunoscute, prin combinarea unor instrumente şi mijloace complexe”, a subliniat Nicolae Ciucă.
Potrivit şefului SMG, pentru a răspunde provocărilor legate de terorism, dar şi de altă natură trebuie să se acţioneze „mână în mână cu NATO”.
„În mediul actual trebuie să răspundem provocărilor de orice natură legate de terorism, legate de celelalte pericole şi, în acest sens, trebuie să acţionăm mână în mână cu NATO, cu organizaţii ale societăţii civile. Parlamentele şi Guvernele noastre trebuie să elaboreze planuri naţionale, să informeze publicul şi să promoveze obiectivele parteneriatului transatlantic. Acest lucru ar trebui să includă campanii legate de priorităţile din apărare, beneficiile şi valoarea adăugată a NATO, elaborare de strategii, priorităţi, o mai mare vizibilitate în cadrul mediilor de socializare”, a conchis Ciucă.