„Semnele recente referitoare la creşterea planificată a salariilor din sectorul public trebuie însoţită de preocupări privind măsurile posibile de finanţare sustenabilă. Nu este exclus ca pieţele să pună sub semul întrebării angajamentul României în ceea ce priveşte politica fiscală sănătoasă şi s-ar putea produce presiuni suplimentare, într-un moment în care nevoile de finanţare sunt substanţiale”, a declarat, vineri, Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei CE la Bucureşti.
Idu a spus că România a înregistrat în 2011 o creştere economică ce a depăşit aşteptările, „dar asta s-a datorat în bună parte unei recolte agricole excepţionale care, probabil, nu se va repeta anul acesta”.
„Pentru 2012 se preconizează o creştere economică de circa 1,6%. În acest context, trebuie să subliniez importanţa accelerării absorbţiei fondurilor europene, deoarece acestea reprezintă motorul principal sau chiar unicul motor al creşterii economice în 2012”, a mai spus Idu.
El a menţionat că Guvernul a depus mari eforturi anul trecut şi ele trebuie să continue. „Există din păcate unele semne de încetinire a ritmului de aprobare a proiectelor din fondul de coeziune şi sunt necesare măsuri de stimulare a absorbţiei”, a mai spus el.
Idu a amintit că în cadrul Consiliului European s-a subliniat că eforturile depuse până acum sunt insuficiente din punctul de vedere al atingerii majorităţii obiectivelor Strategiei Europa 2020. „Drept urmare, trebuie să ne concentrăm urgent pe punerea în aplicare a reformelor, acordând o atenţie specială măsurilor care au efecte pe termen scurt asupra creşterii economice”, a adăugat el.