Nicolae Trofin, Flip.ro: Luăm în considerare intrarea pe piețe precum Spania, Italia, dar și Grecia sau Polonia. Am vândut peste 9.000 de telefoane recondiționate către companii din România

28 02. 2023
flip.ro

”Planurile Flip.ro de expansiune regională se axează pe Europa Centrală şi de Est, bazându-ne pe expertiza centrului propriu de service, care a crescut odată cu business-ul. Luăm în considerare intrarea pe noi piețe precum Spania, Italia, dar și Grecia sau Polonia”, a spus pentru Economica.net, Nicolae Trofin, Chief Sales Officer Business Partnerships în cadrul Flip.ro, fără să precizeze un orizont de timp și o piață exactă.

Pe lângă, expansiunea pe piețele europene, compania ia în calcul și alte categorii de produse pe care să le introducă pe platformă, ”în următorii ani”, cum ar fi laptopuri, tablete sau smartwatch-uri recondiționate.

”Ne uităm cu atenție la oportunitățile care ni se arată pe piața locală, pe măsură ce discuțiile despre sustenabilitate, economie circulară și right to repair devin din ce în ce mai aplicate. În același timp, ne uităm și la alte piețe, după ce anul trecut ne-am extins în Bulgaria și Ungaria, dar și la alte categorii de produse pe care să le introducem pe platformă”, explică reprezentantul companiei.

În 2022, Flip.ro a ajuns la afaceri de 13 milioane de euro, iar pentru anul fiscal în curs estimează venituri de 40 milioane de euro, compania fiind prezentă pe trei piețe: România, Bulgaria și Ungaria.

”Pentru anul fiscal încă în curs estimăm o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro, practic o dublare a cifrei de afaceri față de anul anterior. Centrul nostru de service a crescut odată cu business-ul, astfel că această cifră se datorează, în parte, dezvoltării afacerii, dar mai ales este un semn pentru noi că tot mai mulți oameni apreciază serviciile noastre și au încredere în ce le putem oferi. Ne așteptăm ca ritmul de creștere să scadă ușor, pentru că piața este încă volatilă”, continuă Trofin.

Pe segmentul B2B, compania a înregistrat venituri de 3,3 milioane de euro, la un portofoliu de clienți de peste 7.500 de companii, dintre care IMM-uri, multinaționale dar și organizații naționale. Planurile pentru 2023 includ, de asemenea, și creșterea segmentului B2B. ”În cazul IMM-urilor, acestea pot cheltui mai puţin pe achiziţii şi pot avea buget mai mare pentru investiţii. Atunci când schimbă flota de telefoane pentru salariații lor în sistem buyback, întorc în firmă o parte din banii cheltuiți pentru aceste echipamente”, explică reprezentantul Flip.ro.

În noiembrie 2022, compania a anunțat un parteneriat pe trei ani cu OMV Petrom pentru 2.500 de telefoane. Peste 500 de terminale mobile ale OMV Petrom au fost preluate în 2022, urmând ca până în 2024 să fie peste 2.500 de telefoane preluate, recondiționate și reintroduse în vânzare. 

Portofoliul B2B cuprinde companii de renume precum OMV Petrom, Instore Power Provider, Edenred, Up România, Deutsche Bank, Farmaciile DONA, Laropharm, Adecco România și mulți alții.

De asemenea, acesta spune că, publicul larg se orientează către telefoane recondiționate din motive financiare, în primul rând, dar că observă un interes în creștere pe valoarea adăugată pe care o aduce un telefon recondiționat, anume protejarea mediului, prin reducerea emisiilor de CO2 provenite din producția de telefoane noi.

”Acest trend îl observăm și în rândul companiilor cu care colaborăm, astfel că de la lansarea serviciilor B2B, am vândut peste 9.000 de telefoane recondiționate către companii din România”, adaugă Trofin.

Acesta a mai spus, referitor la accesarea unei noi runde de finanțări, că în funcție de planurile de extindere, ”fie că vorbim despre piețe noi sau despre introducerea de noi categorii de produse în portofoliul Flip.ro, vom evalua și ce presupun acestea și din punct de vedere financiar. Dezvoltarea business-ului nostru vine mai ales din încrederea pe care ne-o oferă publicul larg și partenerii, iar acest lucru este, desigur, o bilă albă pentru investitori”. 

Compania Flip.ro, fondată de George Moroianu, Alin Luca și Alex Burghelia, a obținut în luna mai 2021 o rundă de finanțare de 6,5 milioane de euro de la eMAG Ventures, program lansat de eMAG pentru investiții în companii de tehnologie, pentru a-și accelera planurile de dezvoltare internațională.

Cât despre extinderea portofoliul actual de mărci de telefoane pe care le comercializează, Trofin spune că orice serviciu sau produs nou pe care îl lansează Flip.ro vine ca urmare a feedback-ului și nevoilor clienților noștri. ”Dacă va fi cazul să extindem paleta de producători de smartphones, o vom face cu siguranță”.

În momentul de față, platforma comercializează peste 500 de modele de telefoane Apple, Samsung, Huawei și Xiaomi. Cele mai vândute modele de la Apple se numără iPhone 11, XS și XR, iar dintre telefoanele care folosesc sistemul de operare Android, cele mai populare au fost anul trecut modele precum Samsung S10, dar și diverse modele Galaxy Note.

Compania a ajuns la peste 200.000 de clienți, atât cumpărători, cât și vânzători, din 2019 când s-a înființat Flip.ro și până în prezent.