Nicolăescu: Afecţiunea rezolvată în ambulatoriu, de 20 de ori mai ieftină decât prin internare

O afecţiune rezolvată în ambulatoriul de specialitate poate costa de aproape 20 de ori mai puţin decât dacă ar fi tratată în internare continuă, a anunţat vineri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizând că şi-ar dori ca 70 la sută din cazuri să fie tratate în acest sistem.
Economica.net - vin, 17 ian. 2014, 16:18
Nicolăescu: Afecţiunea rezolvată în ambulatoriu, de 20 de ori mai ieftină decât prin internare

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a prezentat, şi vineri, într-o nouă videoconferinţă, proiectul privind pachetul de bază, referindu-se la ambulatoriul de specialitate.

Ambulatoriile de specialitate pot fi integrate sau nu spitalelor, constând în cabinete ale medicilor specialişti cu diferitele lor forme de organizare – individuale, asociate, grupate, societăţi civile medicale (fostele policlinici).

„Una dintre direcţiile principale ale reformei, la care ne-am referit permanent, este reechilibrarea componentelor sistemului sanitar, prin creşterea rolului ambulatoriului de specialitate şi mutarea accentului dinspre spital înspre partea de prespital – ambulatoriul de specialitate şi medicina primară. Din datele pe care le avem, la nivelul anului 2012, aproximativ 1 milion din cazurile de internare continuă în secţiile de acuţi în spitalele din România puteau fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate. Aceasta înseamnă peste 1 miliard de lei care puteau fi economisiţi sau mai eficient cheltuiţi, în condiţiile în care subfinanţarea a fost constant una dintre problemele sistemului sanitar”, a spus ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a mai spus că aceeaşi afecţiune, rezolvată în ambulatoriul de specialitate, ar putea costa aproximativ de 20 de ori mai puţin decât dacă ar fi tratată în internare continuă.

Conform proiectului pachetului de bază, consultaţiile în ambulatoriu se fac pe baza trimiterii de la medicul de familie şi sunt programabile în funcţie de nivelul de prioritate pe care îl prezintă problema pacientului.

Astfel, în cazul nivelului de prioritate 1 (semiurgent), al afecţiunilor cu impact potenţial semnificativ al intervenţiei precoce de a salva viaţa sau de a preveni complicaţii severe, se impune programarea în maxim 7 – 28 de zile, în cazul nivelului de prioritate 2 (intermediar), al situaţiilor clinice neameninţătoare de viaţă, dar cu un orizont de timp limitat pentru ca intervenţia să prevină deteriorarea funcţională, programarea trebuie să se facă în maxim una – trei luni, iar la nivelul de prioritate 3 (de rutină) – cazul pacienţilor stabili a căror afecţiune nu prezintă potenţial de deteriorare rapidă sau afectare uşoară sau moderată a statusului funcţional – se programează consultaţia în maxim 3 – 6 luni.

Nicolăescu a mai spus că este nevoie de o mai bună finanţare a ambulatoriului, pentru ca acesta să fie mai atractiv pentru medici.

„Avem în vedere plata diferenţiată a consultaţiilor în funcţie de gradul lor de complexitate. În acest moment analizăm împreună cu casa (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, n.r.) şi cu partenerii din sistemul sanitar mai multe variante de creştere a tarifelor”, a mai spus Nicolăescu.

În plus, pachetul prevede reconfigurarea ambulatoriului de specialitate, cu posibilitatea de a avea două ture, astfel încât să fie acoperită cererea de servicii la acest nivel, acolo unde există condiţiile necesare, creşterea accesului pacienţilor la consultaţii şi investigaţii de specialitate şi închiderea cazurilor la nivel de ambulatoriu – medicul specialist să poată gestiona un caz de la capăt la altul

„O noutate absolută pe care o introduce pachetul de bază este consultaţia complexă, multidisciplinară, anuală, care se acordă bolnavilor cu anumite boli cronice. Aceasta presupune bilanţul stării de sănătate, examen clinic, investigaţii, urmărirea planului de management al bolii. Consultaţia complexă este efectuată de o echipă multidisciplinară alcătuită din medici specialişti.”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii (MS) vor explica, profesioniştilor din sistem şi opiniei publice, în şase videoconferinţe, noile reglementări ale pachetelor de servicii medicale care ar trebui adoptate în primul trimestru din 2014.

Vineri a avut loc cea de-a doua videoconferinţă, următoarele urmând să aibă loc zilnic în perioada 23 – 27 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...