Nicolăescu: Bugetul Sănătăţii, mai mare cu 30% decât în 2012;

Bugetul Sănătăţii pentru 2013 este mai mare cu 30 la sută faţă de cel de anul trecut, însă, din păcate, o parte a acestuia, aproximativ 3,5 miliarde de lei, va fi cheltuită pe datorii acumulate în intervalul 2009 - 2012, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Economica.net - lun, 07 ian. 2013, 13:16
Nicolăescu: Bugetul Sănătăţii, mai mare cu 30% decât în 2012;

„Bugetul lui 2013 este mai mare şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că are sume de echilibrare de la buget, şi la Ministerul Sănătăţii, cu circa 30%. Numai că, aici (la minister – n.r.), este nefericirea mea – o mare parte din bani se duc pentru datoriile acumulate în 2009 – 2012. Şi, din păcate, nu achit integral toate datoriile cu aceste sume suplimentare alocate, dar măcar ne dă o «respiraţie» pentru 2014 încolo”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Potrivit demnitarului, datoriile acumulate în intervalul menţionat sunt de aproximativ 4,5 miliarde de lei, din aceşti bani urmând să fie achitaţi, probabil, în jur de 3,5 miliarde lei.

„Dacă bugetul în 2014 va fi la nivelul lui 2013, atunci e clar că pot să achit ultimele datorii şi să intru într-un normal şi voi putea face şi o serie de programe. Anul 2012 nu e închis încă, deci datoriile se duc undeva la circa 4,5 miliarde de lei. Şi eu voi plăti, anul acesta, probabil, în jur de 3,5 miliarde de lei, deci ar mai rămâne cam un miliard pentru 2014”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă în 2013 contează pe faptul că nu vor mai exista datorii, ministrul a răspuns afirmativ. „Da. Vrem să intrăm în normalitate, să fim cu toate plăţile la zi. În 2013, suntem cu toate plăţile la zi. Le plătim toate datoriile, cu condiţia ca ei să nu mai facă altele. Prin metodele noastre şi mecanismele de control şi transparenţă pe care vrem să le introducem, vom ţine cheltuielile în limita bugetului”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

În aceste condiţii, date fiind mecanismele create deja prin bugetul lui 2013, spitalele vor trebuie să se încadreze în banii primiţi, potrivit ministrului.

Bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2012 a fost de 5,46 miliarde lei, reprezentând aproximativ 4% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Vine „apocalipsa fiscală”. Măsurile pregătite de Guvern: Românii cu depozite în bănci și peste 600.000 de firme, loviți în plin. Cresc și impozitele pe locuințe, dar și TVA
Vine „apocalipsa fiscală”. Măsurile pregătite de Guvern: Românii cu depozite în bănci și peste 600.000 ...
Guvernul pregătește o adevărată "apocalipsă fiscală". Impozitul pe dividende, formula prin care beneficiază de banii propriilor firme peste 600.000 de proprietari de microîntreprinderi......
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că trupele sale încă luptă în regiunea rusă Kursk, ...
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi teritoriul său semiautonom Groenlanda au convenit duminică să îşi întărească legăturile ca răspuns ...
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a afirmat că un acord de pace între Rusia şi Ucraina trebuie să se întâmple ...