Nicolăescu: CNAS este prevăzută în legea bugetului
„Am văzut o controversă în mass-media, din păcate nereală, născută din informaţii neverificate, din informaţii luate din mers, fără să aibă niciun fel de temei legal. Este vorba de bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, buget pe care, conform legii, îl gestionează şi administrează Casa Naţională de Sănătate. În legea bugetului de stat pe 2013, la anexa 10, veţi vedea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi bugetul acestei instituţii. Cu alte cuvinte, această instituţie este prevăzută în legea bugetului cu absolut toate elementele pe care legea finanţelor publice le cere. Orice afirmaţie cum că n-ar mai fi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cum că fondul a dispărut, vă daţi seama că este neconformă cu realitatea”, a precizat Nicolăescu, înainte de începerea dezbaterii bugetului Ministerului Sănătăţii în Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului.
El a adăugat că din punctul său de vedere aceste informaţii privind desfiinţarea CNAS reprezintă „o diversiune şi manipulare”.
„Poate că unii oameni sunt îngrijoraţi în acest moment, că bănuiesc că nu mai sunt bani, sau orice altceva se poate întâmpla. Le spun răspicat nu este nicio problemă. Redactorul care a spus asta ori nu a înţeles cum trebuie, ori a dat o informaţie neconformă cu realitatea. În nicio anexă care se dezbate în Parlament şi care se publică aferentă unui ordonator de credite nu există fundamentare, există o singură fundamentare la legea bugetului de stat. Atunci când se propune spre dezbatere anexa unui minister se fac o serie de argumentaţii în care se povesteşte despre intenţii pe care le are acel minister, dar acelea sunt intenţii. Avem bugetul pe anul 2013 pentru sectorul sanitar format din două capitole, bugetul Ministerului Sănătăţii şi bugetul Casei Naţionale de Asigurări. În urma discuţiilor, pe partea descriptivă, au apărut câteva fraze care fac parte din posibile strategii pe care ministerul vrea să le facă până în 2016 unele dintre ele preluate din strategia trimisă Ministerului Finanţelor, punându-se termen 2016, iar aici a apărut o eroare pentru că a fost pus 2013. O strategie nu produce efecte juridice, termenul respectiv e pentru 2016”, a mai precizat Nicolăescu.