Ministrul Sănătăţii a precizat că rezultatele obţinute în cadrul programului sunt în concordanţă cu evaluările specialiştilor şi acestea vor ajuta la stabilirea pachetului minim de servicii medicale.
Nicolăescu a afirmat că Ministerul Sănătăţii a făcut opţiunea corectă atunci când şi-a asumat programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, mai ales că are un rol important şi în modul în care vor fi alocaţii banii pentru sănătate în următorii ani.
Eugen Nicolăescu a mai spus că evaluarea trebuie continuată, deoarece populaţia nu are educaţiei medicală, iar valoarea programului creşte în timp.
Ministrul Sănătăţii a spus că programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va fi reluat, dar deocamdată nu poate spune când şi sub ce formă.
Nicolăescu a mai spus că vrea să introducă şi o serie de programe de prevenţie secundară, centrate în special pe populaţia tânără, în acest sens fiind deja iniţiate discuţii.
Eugen Nicolăescu a precizat că se doreşte a se acţiona pe trei paliere în perioada următoare, respectiv pe implicarea şi responsabilizarea fiecărui cetăţean privind sănătatea sa, implicarea comunităţii locale pentru sprijinirea persoanelor aflate în situaţii de risc şi stabilirea unei colaborări între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
În fostul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu a fost pus în aplicare, din 1 iulie 2007 până în decembrie 2008, un program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. În cadrul acestui program, fiecare român a primit prin poştă un talon cu menţiunea „medic”, cu care trebuia să meargă la doctorul de familie pentru un consult şi analize ce erau realizate în luna de naştere a fiecăruia.